Poštovana! Moja djevojčica ima 8 godina i ide u 2. razred. Od samog početka školovanja primijetila sam da dosta sporo rješava školske zadaće. Cijeli prvi razred se mučimo s čitanjem i pisanjem koje ide sporo. Njena učiteljica mi je rekla da dosta teško zadržava pažnju, a i sama sam to primijetila. Kada krene rješavati zadatke, dosta dugo se na njima zadrži te ponekad nešto što bi trebalo trajati možda pola sata, ona piše i do dva sata. Usred zadaće se igra, odluta mislima i jednostavno izgubi koncentraciju. Otkako je krenula u 2. razred, nema uopće motivacije. Izbjegava čitanje, izbjegava zadaće tvrdeći npr. da nisu imali zadaću. Nikako je ne uspijevam motivirati i potaknuti da shvati da su škola, zadaće, učenje obveze koje se moraju izvršiti. Bojim se da će kako bude prelazila u više razrede imati sve više problema u učenju. Na koji način joj pomoći da lakše svladava gradivo, da se koncentrira? Kako potaknuti da rješava zadaće? Hvala na odgovoru!

Poštovana,

kod neke se djece usvajanje čitanja i pisanja odvija otežano, ali ona ipak uspijevaju svladati te tehnike. Tada govorimo o početnim teškoćama čitanja i pisanja. Kod manjeg broja djece teškoće vezane uz usvajanje čitanja i pisanja vezane su uz disleksiju i disgrafiju. Da bi otkrili pozadinu teškoće kod Vaše djevojčice potrebno je posjetiti stručnjaka koji će prepoznati uzrok.

Svaki neuspjeh dovodi do frustracije pa je jasno zašto Vaša djevojčica “bježi” od školskih obaveza. Naime, nitko ne voli raditi ono u čemu nije dobar. Ako takve aktivnosti jako dugo traju možemo očekivati pad koncentracije, pa dijete ostavlja dojam slabe koncentracije, a u pozadini je zapravo nešto drugo. S druge strane, uzrok opisanih teškoća mogu zaista biti teškoće pažnje koje ometaju učenje.

Da bi ustanovili pravi uzrok poteškoća kod djevojčice potrebno je učiniti procjenu stručnjaka koja će nam pokazati koja područja treba poticati i razvijati.

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori