Imam problem sa svojom kćerkom. Ona ima 11 godina. Visoka je 1.55 cm ali ima skoro 75 kg. Zdravstveno nema nikakvih smetnji, aktivna je, bavi se odbojkom već 3 godine. Ali nikako da smršavi. Voli jako jesti.

Imam problem sa svojom kćerkom. Ona ima 11 godina. Visoka je 1.55 cm ali ima skoro 75 kg. Zdravstveno nema nikakvih smetnji, aktivna je, bavi se odbojkom već 3 godine. Ali nikako da smršavi. Voli jako jesti. Još kao beba pokazala je veliki interes za hranu. Njen glavni, odnosno i moj problem, je taj što je ona jako lijepa curica ali mislim da je već počinje hvatati kompleks debljine. Stoga bila bi vam jako zahvalna ako mi mozete pomoći da mi date neki savjet ili još bolje neku dijetu što bi joj moglo pomoći u borbi sa kilogramima, jer ja se ne usudim uskraćivati joj hranu pošto je u razvoju i ne želim da joj to naškodi. Molim vas za podršku i unaprijed vam se zahvaljujem. M.

Čini se da je osnovni problem vašeg djeteta uzimanje prevelikih količina hrane. Dijeta u dobi 11 godina ne dolazi u obzir, ali promjena načina prehrane – svakako DA. Stoga radite na tome.

Manji unos ugljikohidrata (šećera), a veći unos proteina biljnog i životinjskog porijekla, uz pojačanu tjelesnu aktivnost trebali bi kroz duži period pokazati rezultate. Budite primjer svojoj kćerki – zajedno s njom prihvatite novi način prehrane, a uključite i ostale članove obitelji, pogotovo ako ima još članova obitelji koji imaju problema s kilogramima.

Prim dr.sc. Zlatko Sabol, dr. med., spec. pedijatar, subspec. dječje neurologije
Poliklinika za dječje bolesti Sabol