Kako odviknuti 10-godišnjaka da s nama spava u krevetu?

Poštovani! Imam sina od 10 godina koji još uvijek spava s nama u krevetu. Kad samo spomenem da ide u svoju sobu, on počne plakati. Normalan je dječak koji se igra sa svojim vršnjacima, vrlo dobar učenik, sve super, samo spavanje je problem. Pokušali smo nekoliko puta razgovarati i problem je što se on boji da ćemo se suprug i ja ljubiti, imati odnose i da će on dobiti brata ili seku, a on to ne želi. Jedinac je. Kako da pristupim ovom problemu? Kako da s djetetom od 10 godina pričam o spolnosti i da mu ukažem da to nije ništa strašno? Kad bi smo to nekako riješili, mislim da bi riješili i problem spavanja? Inače i tijekom dana ne dozvoljava da ja i suprug imamo fizički kontakt. Ukoliko me suprug zagrli, on se odmah ubacuje između nas. Hvala.

 

Poštovana mama,

čitajući Vaše pismo uočila sam nekoliko pitanja, pa ću Vam kroz iduće odlomke pokušati odgovoriti na sve.

Iz Vašeg pisma nisam uspjela iščitati spava li Vaš sin kontinuirano od rođenja pa sve do sada u Vašem krevetu ili ne? Iako je spavanje djeteta u krevetu s roditeljima uglavnom navika koju je moguće iskorijeniti kao i svaku drugu naviku dosljednošću, kao glavni uzrok spavanja Vašeg sina u krevetu s Vama vidim u činjenici da on ne želi dijeliti pažnju s bratom ili sestrom i prije svega smatram da se trebate fokusirati upravo na to.

Kako Vi gledate na drugo dijete – imate li u planu imati još jedno dijete ili ne? Ukoliko ne planirate više djece, tada svom sinu možete objasniti da nemate namjeru imati više djece već samo njega i da nema potrebe brinuti o tome (u tom slučaju nema ni razloga sprečavati fizički kontakt između Vas i supruga). S druge strane, ukoliko planirate još djece tada mu i to trebate reći – tu je važno da zna da bez obzira na brata ili sestru ništa neće promijeniti Vaše osjećaje prema njemu. Iako ćete možda u početku puno pažnje posvećivati bebi, također ćete i više biti doma te će Vam i on kao veliki brat moći pomagati i biti dio svega. Ukoliko ste odlučili imati još djece, tada je ponovno važno da Vaš sin zna da opet nema smisla da sprečava fizički kontakt između Vas i supruga jer je Vaša odluka čvrsta – i njegovo spavanje u krevetu s Vama Vas neće spriječiti u tome.

Što se tiče Vašeg razgovora sa sinom o spolnosti – smatram da nikada nije prerano da se s djetetom razgovara o tome. Iako možda nije najugodnija tema roditeljima, djeca koja razgovaraju sa svojim roditeljima o spolnosti imaju brojne benefite od toga. Na internetu možete pronaći niz članaka na temu kako s djetetom razgovarati o spolnosti, a jedan on njih se nalazi i na slijedećem linku: http://www.roditelji.hr/skola/razgovor-s-adolescentom-o-seksualnosti/

Nadam se da su Vam odgovori pomogli. Sretno!

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

 

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori