Kako liječiti pelenski osip koji traje već duže od mjesec dana?

Poštovanje, ne znam više što da radim niti što bih probala. Malenom mi je izbio osip po guzi kad je bio 2 tjedna star. Rođen je 29.04.2014., danas je 06.06.2014. i još nije prošao. Mazala sam prvo sa JGL Pavlovićevom masti, nakon toga Plimicol, pa Betrion i Plimicol naizmjenično, pa Betrion, Deflamol i ponovno Plimicol i Betrion naizmjenično. Tijekom nekog vremena se počne povlačiti i nakon toga se jako proširi. Izlaz iz guze je jako crven, tvrdo na dodir i izgleda jako upaljeno.Da napomenem, guzu već tjedan dana brišem vodom i vatiranim rupčićima, a nakon kupanja guzu perem u hipermanganu već tjedan i pol dana. Kako da pomognem bebici? Hvala unaprijed!

Poštovana,

pelenski osip je česta pojava kod dojenčadi jer je to područje kontinuirano izloženo djelovanju vlage, topline, trenja i kemijskih produkata iz mokraće i stolice zbog čega se smanjuje otpornost kože i javlja se upala.

Pojavu pelenskog osipa možemo spriječiti češćim mijenjanjem pelena korištenjem jednokratnih pelena te kod svakog previjanja kožu oprati toplom vodom, obrisati mekom pamučnom tkaninom i namazati zaštitnom kremom na bazi cinkovog oksida kakvih je danas na tržištu puno.

Kod vašeg djeteta preporučila bih još da pokušajte sa Triderm kremom 2x dnevno kroz 5-7 dana jer ona u sebi sadrži antibiotik, antimikotik i kortikosteroid. U slučaju da neće biti bolje i da se unatoč svim mjerama ponovo pelenski osip pojačava, preporučam pregled dječjeg dermatologa.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori