Kako hraniti bebu koja ima proljev i povraća?

Poštovani, sin od 8 mjeseci i 3 tjedna do sada je bio zdrav, a jutros je dobio proljev. Čim popije nešto, gutljaj dva čaja, vode od povraća. Temperaturu nema niti je imao. Nakon što ga potjera na povraćanje, ponaša se dobro. Igra se, smije se, ništa drugačije no inače. Pedijatar telefonski preporučio dijetu i ako se stanje pogorša da dođemo k njemu. Zanima me što mu ponuditi za jesti, iako nema baš neku želju. I je li ovo normalno? Sad traje nešto više od 5 sati. Hvala. Jedan Tata

Poštovani tata,

U djeteta koje ima proljev i povraća iznimno je važno paziti na to da se u dovoljnoj količini hidrira i još važnije na koji način! Obavezno djetetu ponudite juhe od mesa i povrća te rehidracijske otopine (možete ih naći u ljekarnama) jer će se na ovaj način nadoknaditi minerali i voda koju gubi povraćanjem i proljevom.

Prehrana može biti nešto laganija kroz slijedeća dva dana (juhe, kuhani krumpir ili mrkvu, riža, kompot od jabuke) obroke djetetu nudite svaka dva sata a između mu nudite tekućinu (ne sokove i slatke čajeve jer oni pojačavaju proljev).

Postupno, nakon dva dana djetetu ponudite konkretniju hranu: bananu, žgance, pire krumpir, komadić kuhanig mesa – batak i sl ili nešto što dječak jako voli. Ako se priča s odbijanjem hrane, proljevom i povraćanjima natavi kroz 5 do 7 dana obavezno odite pedijatru.

Pratite tjelesnu masu djeteta i znakove dehidracije (tamni urin, bijele naslage na jeziku, ispucale usne, podočnjaci). Ne bi bilo zgorega djetetu dati suplementaciju probiotika (bez laktoze) i multivitamina i minerala adekvatnih dobi!

Tena Niseteo
dipl.ing.preh.teh., nutricionist/pedijatrijska klinička dijetetičarka

Definicija hrane d.o.o.
http://www.facebook.com/DefinicijaHrane

TENA NISETEO

dipl.ing.preh.teh. / nutricionistica / specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam
Definicija hrane d.o.o.

Moji odgovori