Poštovani! Imam dečkića, skoro će 3 godine. Željela bi mu maknuti dudu. Problem je u tome što on cjeli dan bude bez dude (u vrtići, kad sam ja na poslu), ali čim mene vidi pita dudu??? I onda se ugnijezdi kraj mene i ne vadi dudu iz usta. Kad mu kažem da ćemo bacit dudu, on kaže da jos nije “vrijeme”. bobgraditelj

Glavno pitanje za Vas je: zbog čega mu želite maknuti dudu? Roditelji žele maknuti dudu iz različitih razloga: „jer je vrijeme“, „zbog zubića“, „nije više mala beba“ itd. Zbog čega mu Vi želite maknuti dudu, baš sada? Naime, važno je da iza te odluke stoji razlog koji je valjan za Vas i zbog kojeg ćete ostati odlučni u tome čak i kada on zaplače radi dude, protestira ili smišljava različite argumente kao što ste jedan i naveli („još uvijek nije vrijeme“). Vaš dječak je pametno dijete koje zna iskoristiti rečenicu, koju je čuo i koju ne može razumjeti u potpunosti, u pravom trenutku (djeca predškolske dobi nemaju razvijen osjećaj za vrijeme).

Kada donesete odluku s razlogom koji je valjan za Vas (napominjem za Vas jer nekom drugom neki drugi razlog može biti bitniji zbog kojeg će ustrajati), tada se možete dogovoriti sa Vašim sinom – npr. možete mu reći nešto poput: „Odlučila sam da ćeš imati dudu još … ako mu se bliži rođendan, super je da to spojite sa tim datumom govoreći da će napuniti 3 godine, da će tada biti veliki dječak kojem duda više neće biti potrebna (dobro je da mu na kalendaru pokažete koliko je to još dana kako bi imao nekakav vremenski okvir).

Zajedno možemo staviti dudu u neku kutiju (ili nešto drugo što mislite da bi mu se svidjelo) i pospremiti je (ili baciti ako to prosuđujete da je bolja opcija). “Kada ćeš imati 3 godine, mazit ću te bez dude” – važno je da ga navedete da i on sudjeluje u tome, da to bude vaša zajednička akcija i da dobije nešto pozitivno iz toga – poput poruke da ćete ga i dalje maziti i da će ritual poslije vrtića ostati isti.

Lijep pozdrav,

Tatjana Gjurković, dipl. psiholog, www.centarproventus.hr

TATJANA GJURKOVIĆ

dipl. psiholog i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Moji odgovori