Kako “dječjim” rječnikom objasniti 6-godišnjakinji da mora na operaciju?

Poštovani! U sljedećih nekoliko mjeseci očekuje nas vađenje mandala. Curica će za mjesec dana navršiti 6 godina. Bistro je dijete, ne boji se doktora ni zubara, već je popravila dva zubića. Pregledi joj nisu strani, no ovo je ipak nešto novo. Osobno se ne bojim da bi nešto moglo poći po krivom, više sam tjeskobna jer ne znam kako bih joj to objasnila. Ako joj kažem da ide na operaciju mandala, neće razumjeti. Ako joj kažem da ide izvaditi mandule, također neće razumjeti. Postoi li neki “dječji rječnik” uz pomoć kojeg bi joj mogla približiti cjelokupnu situaciju? Ona mora znati što je čeka kako bi je mogla na vrijeme pripremiti. Unaprijed hvala!

Draga mama,

prekrasno je vidjeti koliko ljubavi i brige posvećujete svojoj djevojčici i shvaćate kako priprema za novo iskustvo može olakšati i jednu takvu situaciju kao što je operacija mandula. Iako nekada može biti teško pronaći „dječji rječnik“ za objasniti jedan takav postupak djetetu, zapravo je dovoljno fokusirati se na ono što znate da će se događati i da će ona sigurno primjetiti i doživjeti.

Ovisno o temperamentu djevojčice samu operaciju joj možete spomenuti recimo tjedan dana prije ako nije previše nestrpljiva i plašljiva. Ako je djevojčica inače nestrpljiva i procjenjujete kako bi joj objašnjavanje previše dana prije operacije moglo izazvati anksioznost i dodatnu zabrinutost, onda najavu i opis kako će izgledati odlazak u bolnicu ostavite za dan ili dva dana prije termina. Iako je najava svakako potrebna kako bi djevojčica mogla znati što očekivati tijekom takve nove situacije, kada procjenimo da bi najava dijete mogla samo dodatno zabrinuti poželjno je objašnjavanje odraditi kratko prije nove situacije (dan prije). Kada saznate točan datum operacije možete joj tjedan dana ranije samo spomenuti kako ćete sljedeći tjedan ići doktoru. Nije potrebno to posebno naglašavati i postoji mogućnost kako djevojčica neće puno pitati oko toga ako to kažete kao tvrdnju. Ako ipak pita zašto idete doktoru dovoljno je da joj samo kažete zbog grla. Ako će imati još pitanja možete ju podsjetiti kako ju nekada boljelo grlo i kako sada idete doktoru da bi napravili da joj grlo bude još bolje. Nekoliko dana prije operacije možete joj objasniti što će se kojim redoslijedom događati. Pri tome nije potrebno da koristite stručnu terminologiju i opisujete što će se događati dok bude pod anastezijom već je potrebno da ju provedete kroz događaje koji će se događati i kojim redom od večeri prije operacije kada počinju pripreme. Ako oko nekih djelova niste sigurni kako će se odvijati slobodno pitajte doktora Vaše djevojčice da Vam opiše kako biste imali točne informacije. Tijekom objašnjavanja što će se događati bilo bi dobro da promatrate kako se Vaša djevojčica osjeća i ponaša te da to izgovorite, npr. “zabrinuta si hoće li te boljeti?” Svakako je poželjno da joj kažete istinu – odnosno, da joj priznate da će ju malo zaboljeti kada joj budu dali injekciju, i onda ju utješite i ohrabrite tako da joj kažete da ćete Vi biti tamo s njom cijelo vrijeme i da Vas može držati za ruku dok ju bude boljelo ili ako joj bude teško. Također je važno da joj objasnite kako npr. bol od injekcije traje kratko i kako će proći. Recite joj kako će onda zaspati na neko vrijeme u bolnici no da ćete Vi i dalje biti tamo uz nju i da ćete ju dočekati kada se probudi. Ako neće smijeti pričati nakon što se probudi to joj možete reći i nakon operacije kako ne bi dodatno o tome razmišljala prije operacije kada su joj njezini kapaciteti već potrebni da se nosi s novom situacijom u kojoj se nalazi.

Znači, ono što je bitno je da djevojčici opišete što će se događati a kako se točno zovu mandule i što je to u njezinoj dobi kako ste i sami prepoznali možda i nije bitno. Nakon operacije kada već oporavak prođe možete zajedno istražiti malo više o toj temi ako bude pitala da joj točnije objasnite zašto je bila u bolnici. Ako ćete trebati dodatnu podršku i savjete slobodno nam se javite. Sretno!

Ivana Knežević

magistra psihologije
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori