Kako da uklonimo streptokok iz naše curice koja više ne reagira na antibiotike?

Poštovani! Molim Vas pomoć i savjet. Priča je malo dulja… Imam djevojčicu od dvije i pol godine. Jako je sklona respiratornim infekcijama, toliko da više sami ne znamo na koji način ju liječiti pa tražim i vaše mišljenje. Naša pedijatrica, a i pedijatri u obližnjoj bolnici jako su skloni prepisivanju antibiotika te ih je ona do sada popila između 10 i 15 doza. Naime, već s 8 mjeseci bili smo na odjelu pedijatrije s dijagnosticiranom upalom uha, u brisu nazofarinksa tada joj je prvi puta izoliran streptococus pneumoniae. Liječena je u tih mjesec dana Cefiximom, Sumamedom i Klavocinom. S godinu dana je krenula u jaslice i sve se nastavljalo i pogoršavalo. Odmah tih dana bronhitis je liječen Sumamedom, s 13 mjeseci opet bolničko liječenje, upala grla-Klavocin i Zinnat, te terapija željezom kod kuće. S 21 mjesec imala je upalu uha, brisevi su pokazivali fiziološku floru, a ona je liječena Klavocinom. Temperatura je uglavnom svaki put povišena. S 22 mjeseca pila je Zinatt zbog sličnih simptoma, sa dvije godine na brisu nazofarinksa opet pneumokok, terapija Maxitrol i Tobrex kapi. S dvije godine i dva mjeseca bris ždrijela-Streptococus pyogenes, bris nazofarinksa-streptococus pneumoniae. Svjesna sam da je to previše antibiotika, ali napominjem da je ona toliko neprestano puna sekreta, tamno zelenog, koji ne da čistiti jer je i sama već istraumatizirana od svih špricalica, kapljica, sirupa,inhalatora itd. Mislila sam da će ljeto i odlazak u trajanju od 3 tjedna na more očistiti te bakterije iz nje, no čim se na kraju kolovoza vratila u kolektiv, nosić je nakon 3 dana bio pun, opet kašlje i puna je sekreta koji pokušavamo rješavati fiziološkom. Jutros joj je procurilo i uho, a i to se dogodilo već nekoliko puta. Cijepljena je pneumokoknim cjepivom (kako bi ovo sve tek izgledalo da je nismo cijepili???). Da više ne duljim, zanima me kamo krenuti, čime ukloniti te bakterije iz nje? Ponavljam, svjesna sam da smo joj antibioticima vjerojatno uništili imunitet… Hvala na odgovoru, Ana

 

Poštovana,

respiratorne infekcije osobito vrtićke dječje dobi su u 90% slučajeva virusne etiologije. Ne znači ako je u brisu nazofarinksa izoliran St.pneumoniae da je on uzročnik tegoba i da odmah dijete treba liječiti antibiotikom.

St.pneumoniae kao i H. influenzae i Moraxella catarrhalis su samo kolonizacija nazofarinksa u velikog broja djece i ne možete ih iskorijeniti antibiotikom.  Tek ako nalazi u krvi pokazuju na bakterijsku infekciju (povišeni leukociti sa skretanjem u lijevo uz visok CRP) primjenjujemo liječenje antibioticima.

Preporučila bih da se kod svake respiratorne infekcije ako je dijete febrilno prvo uzmu nalazi krvi, a tek prema potrebi primjeni antibiotik, inače samo simptomatska terapija toalete dišnih puteva.

Također bi bilo poželjno da dijete pogleda ORL specijalista kada se sumnja na upalu uha jer većina tih upala nije gnojna i također se ne liječi antibiotikom već analgeticima, antipireticima i dekongestivima.

 

Iva Palčić, dr. med. specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

 

 

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori