Molim za pomoć. Imam djevojčicu od 26 mjeseci koja jedva da ima 10 kg. Kao beba je odlično napredovala samo dojenjem i bila u 5 percentili najvećih beba da bi nakon prelaska na krutu hranu polako padala i došla do 5 percentile najmršavijih. Napravljene su joj i pretrage vezano uz crijeva i apsorpciju hrane i ništa joj nije nađeno te je zaključak bio da premalo unese, a previše potroši. Mali zvrk je, nikad mirna i nema ona vremena za jelo. Izbirljiva je i jede vrlo male količine hrane.

Ne voli banane, krumpir, povrće skoro nikako. Idu joj žitarice, mliječni proizvodi, voće, meso, tu i tamo jaja. No što god da joj ponudimo a nudimo sve i svašta, odgovor je uvijek “neću”. Žganci i čokolino prolaze i hrana po temama. Jedan dan jede meso, drugi trešnje, pa salatu ali nikad onako sve zajedno kao cjeloviti obrok. Kako da je udebljamo? Postajemo očajni! Srdačan pozdrav i veliko hvala.

Poštovana,

trebate sustavni pristup i uvođenje reda u prehranu vaše djevojčice. Teško mi je na ovakvo pitanje u kratko odgovoriti. Najjednostavnije što vam mogu ovako reći je da trebate naviknuti dijete da jede redovito i raznovrsno. To možete postići samo uporno nudeći uravnotežene obroke, kakve i vi jedete.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori