Kako da pomognem svome prvašiću da u dogovoreno vrijeme i s više volje piše zadaću?

Poštovanje, imam curicu od 6,5 godina koja je krenula u prvi razred. Treba mi neki savjet kako da joj pomognem da nauči čitati i da s malo više volje kod kuće radi zadaću i da nešto novo nauči. U zadnjih nekoliko dana odbija raditi domaću zadaću, pa joj nekad malo popustim da je napravi kasnije, ali uvijek uz puno nevoljkosti i jedva. 

Poštovana,

cijela prva godina školovanja, dakle cijeli prvi razred faza je prilagodbe novim prijateljima, učiteljicama, prostoru i načinu rada. Djeca se moraju prilagoditi novim uvjetima, slijediti grupna pravila i zadovoljiti individualne prohtjeve. Svako dijete je individua za sebe pa je i razlika u brzini usvajanja svega novoga individualna.

Neka djeca su emocionalno nezrelija, manje organizirana, zaigrana. Takva djeca još uvijek zahtijevaju pomoć odrasle osobe u organiziranju vremena oko školskih obaveza. Djeca ove dobi još uvijek nemaju razvijen osjećaj za vrijeme pa se često ulove u zamku “imam vremena”, “kasnije ću” i sl. Učitelji u školi, a roditelji kod kuće, tu su da im pomognu u organizaciji i svladavanju svih novih izazova stavljenih pred njih. Budite strpljivi, ali dosljedni. Zajedno sa svojim djetetom izradite raspored aktivnosti i dogovorite vrijeme kada se uči ili piše zadaća. Podsjetite svoje dijete da je škola njegova obaveza i vjerujte i ohrabrujte njegove sposobnosti. Preuzimanjem djetetovih obaveza na sebe šaljete krivu poruku da ne vjerujete da je sposobno ispuniti svoje obaveze pa samim time u najboljoj namjeri uništavate dječje samopouzdanje. Ostvaren uspjeh u školi najbolji je motivator za učenje. Jednako tako djeca često i rado “bježe” od aktivnosti koje su im teške ili u kojima su neuspješna. To nipošto ne znači da ćemo im taj bijeg omogućiti.

Pomažite svom djetetu, dajte mu do znanja da ste tu za njega ali da nećete raditi umjesto njega, učinite učenje zabavnim, dogovorite zajedno sa djetetom sustav nagrada i kazni (prepustite da dijete odredi koju nagradu želi za ostvaren rezultat, ili koju kaznu) i u svemu budite dosljedni. Jer, dobro usvojene radne navike veliko su bogatstvo i garancija uspjeha.

NATAŠA ČIČIN-ŠAIN

prof. defektolog
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori