Kako da pomognem svojoj kćerki koja kući dolazi tužna i plače zbog simpatije?

Moje dijete ima simpatiju koja ju mrzi i svaki dan kada dođe doma iz škole, ona plače u sobi. Pitala sam ju što je bilo, a ona je odgovarala kao i uvijek da nije ništa. Međutim, saznala sam od njenih prijateljica da tuguje zbog simpatije. Zanima me kako da joj pomognem? Tužna je jer je njena simpatija stalno zafrkava da su u vezi, a onda kaže da ju samo zeza. Moja kćerka bi mu htjela reći da se ne igra s njezinim osjećajima. Njega nije briga. Kako se postaviti? Molim vas pomozite. Ivana.

Draga mama,

vjerujem da je za Vašu kći jako teško nositi se s neuzvraćenom ljubavi ali i za Vas kao roditelja gledati kako Vam dijete pati. Prva zaljubljivanja djeca mogu doživjeti već u 4. godini života i svoju zaljubljenost doživljavaju vrlo ozbiljno te ih treba podržati u tomu. Ako je kojim slučajem i vaše dijete nešto mlađe dobi, pogled na zaljubljivanje ali i savjet roditeljima o tomu kako pomoći djetetu možete vidjeti u tekstu Dječje ljubavi.

Iako niste rekli, pretpostavila sam da je u Vašem slučaju riječ o nešto starijem djetetu, moguće adolescentu te ću dalje odgovor prilagoditi toj pretpostavci. Adolescencija je vrlo intenzivno razdoblje s nizom hormonalnih i neuroloških promjena. Možda bismo kao najznačajniju promjenu mogli istaknuti to da im povezanost s prijateljima postaje važnija od povezanosti s roditeljima. Za očekivati je da će sve više toga dijeliti s prijateljima a sve manje s roditeljima. Takva situacija roditeljima može teško pasti i može im se činiti da “gube” svoje dijete. No, nije tako. Adolescentu su roditelji i roditeljska potpora i dalje potrebni i važni, samo što ju sad trebaju i traže na drugi način.

Kod adolescenata se događa još jedna velika promjena, a to je pomak od zanimanja za svijet oko sebe prema zanimanju za svijet unutar sebe. Javlja se niz emocija koje ne razumiju i koje im nije lako izdržati. Kada se pojavi romantika, zaljubljuju se i duboko čeznu za društvom te osobe, a pomisao na život bez nje izaziva osjećaj velikog gubitka. Slično intenzivan osjećaj javlja se i ako osjećaji nisu uzvraćeni.

Bol zbog neuzvraćene ljubavi (kao i neke druge boli) u životu su neminovna i, na žalost, nema načina da djecu zaštitimo od svega. No, ono što možemo jest biti uz njih i pomoći im da lakše prebrode teško razdoblje.

S obzirom na to da Vam kći još nije izravno i otvoreno rekla što je to što ju muči, ono što možete učiniti jest biti prisutni. Budite uz nju, pružite joj pažnju i potporu. Pažnju, potporu i empatiju možete joj pružiti kroz neke zajedničke aktivnosti, slušajući je ako nešto priča ili biti s njom u tišini ako se učini da ne želi razgovarati. Uvažavajte njezine stavove (moguće je da se oko nekih stvari nećete slagati, no i dalje možete uvažavati njezino mišljenje), pokažite joj da je važna i vrijedna pažnje i vremena.

Ako Vam se povjeri o tomu što je to što ju muči, pokažite razumijevanje, zagrlite ju i utješite. Izvrsna knjiga koja pomaže da razumijemo adolescente a koja daje i upute roditeljima adolescenata jest Oluja u mozgu Daniela J. Siegela koja je svojevrsni “vodič kroz adolescentski mozak”. Knjiga je namijenjena i tinejdžerima te im osim pojašnjenja toga što se događa nudi i vrlo učinkovite alate i vježbe pomoću kojih mogu bolje i lakše proći kroz promjene i emocionalne oluje.

Marina Balažev

specijalizantica transakcijske analize smjer psihoterapija
Marina Counseling

Moji odgovori