Kako da pomognem djetetu da bude odgovorniji i brži u rješavanju zadaća i školskih zadataka?

Sin mi ima 9 godina i ide u 3. razred. Odlikaš je uz jako strpljivog učitelja. Test piše i po nekoliko sati, zadaću da i ne govorim, a ako ga ostavim bez nadzora onda ju neće niti napisati. Čitanje mu je katastrofa, koliko god svi mi se trudili on za sve ima vremena. Ni pohvala, ni kazna, ništa ne pali kod njega. Kako da pomognem svome djetetu da bude odgovorniji i brži u rješavanju zadaća i školskih zadataka?

Odgovor:

Poštovana,

pišete nam o dječaku koji sada ima 9 godina, polazi treći razred i još nema dobro razvijenu tehniku čitanja. Očekivanja za tu dob su da dijete ima razvijenu tehniku čitanja te da u potpunosti razumije pročitano. Ukoliko to nije tako, onda je jako važno provjeriti koji su pozadinski uzroci tih teškoća.

Koliko razumijem, osim teškoća čitanja brine vas i količina vremena koje dijete treba za obavljanje svojih školskih zadaća. Pretpostavljam da je jedan od uzroka nedovoljno razvijena tehnika čitanja. No, kako ne bismo nagađali zbog čega se javljaju opisana ponašanja, toplo vam savjetujem da obavite stručne procjene (psiholog, logoped, edukacijski rehabilitator) koje će vam dati odgovor na pitanja koja vas brinu.

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori