Kako bi razdvojenost mogla utjecati na mog 2-godišnjeg sina?

Poštovana, imam dvogodišnjeg sina i radim te razmišljam o upisu na fakultet. Pet dana u tjednu se uopće skoro ne bi vidjeli, pa bi cijeli vikend bili zajedno, i tako kroz 3 godine. Kako bi takva razdvojenost mogla utjecati na dijete? Biste li preporučili takvu razdvojenost u ovoj dobi? Hvala i lijep pozdrav.

Draga mama,

razumijem Vašu dilemu jer je u pitanju odluka koja bi mogla imati značajan dugoročan utjecaj, kako na Vas tako i na Vaše dijete. Možda to i jest najteže kod svih velikih odluka – to što ne znamo kakve će rezultate donijeti, nemamo garanciju da će se odabirom jednoga dogoditi jednom, a odabirom drugoga dogoditi drugo. Jedan od razloga za to jest i veliki broj faktora koji utječu na život.

Tako npr. ne znamo vodite li primarno brigu o djetetu Vi ili postoji još netko tko se brine o njemu. Također, možda opcija studiranja nudi neke varijacije koje ne uključuju često izbivanje. Kakva je kvaliteta vremena koje provodite kada ste s djetetom te na koji bi način moguća promjena utjecala na taj dio, a ne samo na količinu vremena koje provodite zajedno? Osim ovih vanjskih okolnosti bilo bi dobro da istražite kako bi moguće promjene mogle utjecati na Vas, kako zamišljate da ćete se vi osjećati provodeći vrijeme u radu i studiju te bivanjem ulozi mame nešto više vikendom?

Što se tiče vašeg pitanja o tomu preporučujemo li ili ne preporučujemo razdvojenost u tom djetetovu uzrastu, odgovor je opet: ni da, ni ne; prije svega zbog toga što količina vremena provedena s djetetom ne znači nužno i kvalitetno provođeno vrijeme s njim.

Neke od stvari o kojima valja povesti računa i uzeti u obzir jesu temperament djeteta zatim privrženost koja se razvija u prvim godinama života (o tipovima privrženosti možete pročitati više u ovom tekstu), o fazama socioemocionalnog razvoja djeteta (također više na ovom linku) te o emocionalnim potrebama djeteta.

Također, u obzir treba uzeti i Vaše potrebe i razloge koji su u podlozi želje za upisivanjem fakulteta. Možda će pomoći ako razmislite na koji će način fakultet odnosno izostanak fakulteta utjecati na Vašu sliku o sebi i na Vašu sliku o sebi kao majci?

Nadam se da će Vas pitanja potaknuti na razmišljanja a tekstovi pružiti neke nove uvide koji će Vam olakšati donošenje odluke.

Marina Balažev

specijalizantica transakcijske analize smjer psihoterapija
Marina Counseling

Moji odgovori