Kako 6-godišnjakinji objasniti da je u pubertetu?

Poštovana, curica ima 6 godina, dijagnosticiran je rani ulazak u pubertet i prima terapiju. Kako objasniti curici da je to promjena koja je normalna i koja će se dogoditi svima u vrtiću, ali kod nje malo ranije, a da se pritom ne stvori loš odnos prema spolnosti u kasnijem životu te da svoje dojke i ostale promjene ne smatra nečim što je nenormalno? Hvala na odgovoru!

Poštovana mama,

vjerujem da je ova vijest, a i period koji je uslijedio bio zbunjujuć i za Vas i za Vašu djevojčicu. S obzirom na njene godine razumijem Vašu brigu o tome kako ćete joj objasniti što se događa s njenim malim tijelom. Djeca njene dobi mogu puno toga razumjeti i važno je da se u komunikaciji oko promjena koje se događaju ostane iskren i otvoren.

Način na koji ste postavili pitanje već mi govori da ćete moći to uspješno iskomunicirati s vašom kćerkicom. Spomenuli ste da je to normalna promjena kroz koju svi prolaze i koja će se dogoditi svima, samo što je kod nje došla malo ranije. Upravo ovako kako ste i krenuli – važno je jednostavnim jezikom, bez previše detalja odgovoriti na pitanja koja će joj se tijekom vremena pojavljivati. To nije nešto što ćete joj objasniti jedan ili dva puta, već je to proces gdje će ona, kako bude sazrijevala, postavljati drugačija pitanja koja će zahtijevati možda i detaljnija objašnjenja. Za sada se držite jednostavnog objašnjenja o tome što se događa, što može očekivati i zašto prima terapiju. No, pratite njen razvoj i pitanja koja će se vjerojatno mijenjati te joj u skladu s time pružajte odgovore. Također, poželjno je da stav odraslih koju ju okružuju bude pozitivan i normalizirajući, da osjeća da promijene nisu nešto što se samo njoj događa te da smo svi različiti. Netko prođe te promjene ranije, a netko kasnije u životu.

Također, bilo bi dobro da joj pomognete na način da ju pripremite što da odgovori ako ju netko od djece pita o promjenama koje uoče kod nje. Neka odgovor bude kratak i neka to bude nešto što će lako izgovoriti.

Kako hormoni potiču emocionalnu neravnotežu moguće je (ali nije nužno, pogotovo ako prima terapiju) da će imati povremene emocionalne ispade, promjene raspoloženja ili s druge strane mogla bi se zatvarati u sebe. Ako primijetite da bi joj kroz taj period trebala dodatna podrška slobodno se javite.

JELENA BORIĆ

magistra psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori