Jezično-govorni razvoj 2,5-godišnjaka: Sve mu riječi završavaju na “i”

Pozdrav! Moj bratić ima 2 i pol godine. Ima problem s govorom, samo govori: “mami, tati, babi, dadi.” Riječi mu završavaju na “i.” Kad ne može objasniti, on pokazuje prstićem ili vodi osobu kako bi pokazao što želi. Doktorica je rekla da je lijen i da zato ne priča. Zanima me Vaše mišljenje! Unaprijed hvala na odgovoru.

Poštovana čitateljice,

drago mi je što ste se toliko angažirali oko jezično-govornog razvoja svojeg bratića. Dječaci češće kasne u jezično-govornom razvoju od djevojčica. Iz navedenog razloga pedijatri često upotrebljavaju za njih naziv „lijeni progovarači“. Često veliku ulogu u prognoziranju razvoja govora i jezika igra anamneza djeteta (da li je netko u obitelji kasnio u jezično-govornom razvoju, kakva je bila majčina trudnoća, kako je prošao porod, kako se dijete motorički razvijalo do sada, da li je bilo teže bolesno i sl.).

Ukoliko dijete ima urednu anamnezu i uredne komunikacijske obrasce (prisutan je kontakt očima kada komunicira s vama, uvlači vas u svoju igru i dijeli pažnju, reagira na vaše emocije, smije vam se, provjerava da li ste pogledali u dobrom smjeru ako vas je navodio prstićem i sl.) najčešće se radi o kasnijem progovaraču koji u relativno kratkom vremenu sustigne svoje vršnjake kada počne malo više pričati.

Ukoliko postoje zabrinjavajući faktori u anamnezi ili u komunikaciji, savjetujem da se roditelji dječaka obrate najbližem logopedu radi savjetovanja kako se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme za poticanje jezično-govornog razvoja kod mališana.