Jesu li potrebne dodatne pretrage zbog slabijeg napredovanja bebe?

Poštovana, obraćam se u nadi da će te mi uspjeti pomoći. Beba je rođena s 3150 g i 50 cm. Sa 6 mjeseci imala je 6 kg, sad s 8 mjeseci ima 7 kg. Zadnjih mjesec dana dobila je 220 g, zbog prehlade izgubila 180 g, znači, dobila je 40 g. Ima već 7 zubića, često zapušena. Beba još nije samostalno sjela, ali puza unazad i okreće se. Kad je stavimo u sjedeći položaj, uspije malo ostati u tom položaju.

Poprilično slabije spava, ali pretpostavljam da je to zbog zubića. Ima dva obroka od kojih pojede dnevno oko 150 g zajedno. Je li potrebno raditi dodatne pretrage zbog slabog napredovanja? Što nam savjetujete? Hvala na odgovoru. Lijep pozdrav!

Poštovani,

moguće je napredak na tjelesnoj masi sada lošiji jer je dijete bilo akutno bolesno. Sugeriram da uvedete i treći kašasti obrok i da svi budu što kaloričniji, tj. da voće uvijek kombinirate sa žitaricama ili keksom i/ili mlijekom, a također za ručak da bude uz povrće i meso i krumpir ili opet neka žitarica. Uvečer je zgodno dati mliječno-žitni obrok. Ako i dalje loše jede i slabo dobiva na TM, potreban je pregled gastroenteorologa te dalja obrada.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori