Jesam li ja uzrokovala pojavu tikova kod moje 3-godišnje curice?

Poštovani, Imam curicu od tri godine. Prije par dana smo bili s njom kod doktora zbog učestalog treptanja. Poslali su nas okulistu i na bris očiju kako bi se utvrdilo je li riječ o konjuktivitisu ili tiku. E sada, mene zanima jesam li ja mogla uzrokovati taj problem. U slučaju da se ustanovi da je tik, čitala sam da ga je moguće razviti kod nekih emocionalnih situacija, kao što su npr. strah, tuga itd. Ja sam se znala par puta izderati na nju zbog neposluha pa me sad zanima je li moguće da je od tog prepada došlo do tika (ako se ustanovi da je to tik)? Bilo kakav savjet bi mi pomogao. Hvala Vam unaprijed! Mama S.

 

Draga mama,

vjerujem da Vas je zabrinula informacija da se kod Vaše djevojčice možda javljaju tikovi i da se pitate ima li to kakve veze s Vašim postupanjem prema njoj. Samim time što promišljate na tome vidi se da ste zaista brižna majka.

Istina je da tikovi mogu biti odraz emocionalnog stanja djeteta odnosno znak povećane unutarnje napetosti. No ukoliko se pokaže da se i kod Vaše djevojčice radi o tome to ne znači da ste to Vi direktno uzrokovali. Unutarnja napetost djeteta može se javiti zbog razno raznih stvari. Ovdje ću navesti samo neke kako biste dobili ideju o širini mogućih uzroka. Npr. dijete može biti senzibilno na zvuk, odnosno smetati mu kada je dulje vrijeme izloženo glasnijim zvukovima pa ga zapravo to iritira dok je u vrtićkoj sredini, može se raditi o tome da dijete ne zna kako izraziti neku emociju (npr. kada je ljuto, ne zna kako “izbaciti” ljutnju iz sebe ili to ne čini u dovoljnoj mjeri) pa se unutarnja napetost nakuplja i zadržava unutar tijela, također dijete može imati neki strah i boriti se s njim, tikovi se mogu javiti i kao posljedica neke promjene koja se dogodila u djetetovoj rutini ili okolini (npr. rođenje brace/seke, preseljenje i sl.)… Dakle, puno je toga što može potaknuti razvoj tikova i manje je bitno da se dođe do točnog uzroka što ih je potaknulo, puno je važnije fokusirati se na to da se djetetu pomogne riješiti te unutarnje napetosti. Mi to radimo putem terapije igom ili savjetovanjem roditelja koji onda mogu bolje razumijeti svoje dijete. Tikovi se mogu i sami od sebe povući, ili se mogu javiti u nekom drugom obliku ukoliko se ne riješi unutarnja napetost djeteta. U svakom slučaju, svrha tikova je da se djeca na taj način samoumiruju.

Nadam se da Vam je ovaj odgovor pomogao u boljem razumijevanju situacije. Ukoliko ćete imati dodatnih pitanja slobodno se javite.

 

Tea Knežević, magistra psihologije, praktičarka terapije igrom

Centar Proventus

 

TEA KNEŽEVIĆ

mag. psih. i certificirani terapeut igrom
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori