Je li UZV mozga bebe uredan ili imam razloga za brigu?

Pozdrav. Sin je rođen iz komplicirane trudnoće u 35. tjednu, razvio je RSD, međutim sve je super na kraju završilo. Uzv mozga na pedijatriji mu je rađen prije otpusta, i sada s osam mjeseci. Imao je HIC gr || lijevo. Ono što bi ja htjela pitati je mišljenje oko ovog zadnjeg nalaza i imam li razloga za daljnju brigu odnosno da li sve ide svojim tokom. U nalazu piše: FIH medioponirana blago proširena kao i vanjski SA prostori ( to nije pisalo na kontroli sa tri mjeseca). Girus i sulcusi uredni. Nešto pojačana ehogenost PVBT obostrano frontalno. Plexusi kongurentno položeni lijevi nešto ehogeniji, CC se prati u cijelosti. Frontalni rogovi kat komora zaobljenih vrhova i hoperogenih rubova. U lijevom parasagitalnom presjeku i dalje se vidi manja SEH cista koja ne opstruira protok likvora.

Beba se okreće potrbuške i vraća se natrag na leđa, gmiže po podlozi, ili se uspravi uz oslonac na otvorene dlanove, ima visok dohvat. Postavljen u sjedeći položaj sjedi preklopljenog trupa, ruke ima samo prednje obrane. Refleksi simetrični. Tonus generalizirani nešto niži.
Na vježbice idemo svaki tjedan jednom tjedno i fizioterapeut je zadovoljan napretkom, ali da napomenem – beba se još nije sama posjela.
Hvala vam unaprijed od zabrinute i zbunjene mame.

Odgovor:

Poštovana,

ovakav nalaz UZV-a ne znači ništa zabrinjavajuće, može biti povezano s ranijim rođenjem kao i individualnim varijacijama, no najbitnije je da je neurološki razvoj dobar.
O svim detaljima najbolje je da se posavjetujte s neuropedjatrom koji prati bebu.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori