Je li u redu djetetu lagati da ga dariva Sv. Nikola ili Djed Mraz?

Poštovani, Kako se bliži božićno doba, zanima me kakav je Vaš stav vezano za „laganje“ djeci o Sv. Nikoli, Djedu Božićnjaku i sl. Nemam ništa protiv darivanja djeteta u nekim normalnim granicama, no da li treba djetetu  govoriti da mu je slatkiše u čizmicu stavio Sv. Nikola kroz prozor ili da mu  je Isus, Djed Božićnjak ili netko treći ostavio dar ispod bora. Nisam neki veliki vjernik pa ne bih htjela dijete zakinuti za nešto, a opet ne znam da li je bolje malom dvogodišnjaku „lagati“. Pretpostavljam da na ovo pitanje nema točnog odgovora, no svejedno Vas molim za mišljenje. Hvala. Ljubica

Draga mama,

ispravan odgovor na ovo pitanje zapravo možete dati jedino Vi kao majka. Sa stručne strane, ispravnog ili pogrešnog odgovora nema, odnosno nijedan Vaš postupak zasigurno neće naškoditi Vašem djetetu.

Naime, Djed Mraz, Sveti Nikola, Zubić vila i sl. dio su usmene predaje i čine jednu od faza djetinjstva. Upravo te faze u kojima djeca imaju pregršt iluzija pamtimo i kao posebne – iz tog razloga smatram da u takvoj vrsti „laganja“ nema ništa loše. Naime, prije ili kasnije svako dijete sazna istinu o Djedu Božićnjaku i Sv. Nikoli što ne bi trebalo prekinuti blagdansku radost. Uz objašnjenje da roditelji nastavljaju posao Sv. Nikole tako što dijele darove i iznenađenja, vjerujem da će svaki mališan bez traume prihvatiti takvo objašnjenje.

S druge strane ako Vam je kao majci neprihvatljiva činjenica svjesnog i možda bespotrebnog laganja djetetu o postojanju Djeda Božićnjaka i Sv. Nikole, tada ponovno smatram da ni to nije nešto zbog čega će Vaše dijete biti nesretno. Jednostavno djetetu možete objasniti da su to mala iznenađenja koja stavljamo u čizmicu/pod bor kako bi razveselili svoje bližnje.  U svakom slučaju kako god odlučili imate našu podršku.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener
Centar Proventus

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori