Je li u redu da moj uskoro bivši muž, odvodi našu bebu od 9 mjeseci van kuće na druženja?

Dobar dan! Otišla sam od muža radi miješanja njegovih roditelja u naš brak. Imamo dijete od 9 mjeseci i trudna sam 3 mjeseca. Dopuštam suprugu viđanje kod kuće mojih roditelja gdje i živimo. Rastavljeni nismo, čekam da se druga beba bar rodi. Sada moj muž ucjenjuje da neće ništa davati za dijete, jer ga on ne može odvoditi van kuće. Smatram da je dijete premalo i da ga ne bi trebao odvoditi bar dok se ne rastanemo. Da li može odvoditi tako malo dijete, bebu od 9 mjeseci posvuda i mijenjati mu okolinu? Antonia

 

Draga mama,

situacija koju ste opisali sigurno je izazovna za Vas. Odlazak od supruga i takav vid promjene stresan je sam po sebi a kada se tomu doda briga o 9-mjesečnoj bebi, plus trudnoća – to dodatno otežava već kompleksnu situaciju.

Dobro je što ste se uspjeli dogovoriti s bebinim ocem da dijete ima kontakt i s njim. Za dijete je važno da provodi vrijeme s oba roditelja, jer to jača poveznicu između djeteta i roditelja.

Što se tiče financija, davanja za dijete ili ne, koliko je to stvarni plan a koliko je rečeno u afektu to, naravno, ne znam, no, ako i dođe do rješavanja pitanja takvog tipa to su stvari koje će odrediti nadležne institucije – ako se odlučite za opciju razvoda.

Vidim da Vas brine kada beba mijenja okruženje. Javlja li se taj strah samo kada beba treba nekamo ići s Vašim suprugom ili je strah prisutan i ako beba treba promijeniti okruženje s nekom drugom osobom? Moglo bi pomoći da dogovorite susret sa stručnom osobom s kojom biste u razgovoru podijelili svoje zabrinutosti. Razgovor omogućuje i prenošenje puno više detalja a onda na osnovu šire slike i preciznije smjernice koje bi Vam pomogle da se lakše snađete u teškoj situaciji u kojoj se nalazite. Život nekada sa sobom nosi probleme i situacije koje se lakše prebrode uz stručnu podršku i u redu je potražiti ju.

Marina Balažev

specijalizantica Transakcijske analize i praktičarka Terapije igrom
Centar Proventus

Pitajte me Moji odgovori