Tijekom dana gotovo stalno diše na usta, radije nego kroz nosić. Tako je stalno, bez obzira na prehladu, dakle i onda kada mu je nos sasvim prohodan.

Poštovani, moj sin star 2,2 godine od rođenja hrče dok spava, a tijekom dana gotovo stalno diše na usta, radije nego kroz nosić. Tako je stalno, bez obzira na prehladu, dakle i onda kada mu je nos sasvim prohodan. Normalno je pio na bočicu do 9 mjeseci starosti, još uvijek ima dudu varalicu, ali i kada mu je duda u ustima, on uglavnom diše pokraj nje na usta, a ne na nos. Inače nije često bolestan, ali ima problema s curenjem nosa i kašljanjem. Trebamo li što učiniti u vezi toga i što? Mama D.

Poštovana,

Vaše dijete zasigurno ima povećane adenoidne vegetacije – tzv “treću mandulu”, koja opstruira veći dio nosnog dijela ždrijela i pravi mu ventilacijske smetnje – poteškoće disanja na nos.

Svakako posjetite  specijalistu otorinolaringologa koji će na temelju pregleda ustvrditi postotak nosne opstrukcije, procijeniti stanje i  dati mišljenje o eventualnoj potrebi operacijskog liječenja – adenoidektomije.

Prim dr. sc. Zlatko Sabol,dr. med., spec. pedijatar – subspec. pedijatrijske neurologije

Poliklinika za dječje bolesti dr.Sabol