Je li moja djevojčica jednostavno sitna ili ju krivo hranim?

Poštovani, imam djevojčicu staru 10 mjeseci, ima 7200 kg i duga je 70 cm. Rođena je s 2810 g, a duga je bila 49 cm. Iz bolnice smo izašli s 2660 g. Dojena je 1,5 mjesec, a od tada je na Novalacu. Slabije je dobivala na težini od samog početka zato smo i krenuli s Novalacom po preporuci pedijatrice, no opet smo bili na istom, ona je uvijek popila mlijeka manje nego bi trebalo za tu dob po mjesecima. Poslala nas je na pretrage za gluten, laktozu, štitnjaču i sve je bilo uredno i ok. Sada jede većinu obroka na žličicu, a bočicu pije ujutro i navečer i to po 150 ml. Kašice mliječne, mesne ili voćne pojede u prosjeku od 190 do 220 ml, jako je živahna, a i ja sam jako sitna na moju visinu 160 cm imam 51 kg.

Da li je dobro hranim i ako ne, što mi je činiti da dobije više na težini? Inače je zdrava. Koliko bi ona trebala imati kg s godinu dana? Unaprijed hvala

ODGOVOR:

Poštovana,

važno je da dijete kontinuirano napreduje i da je zdravo i veselo. Kod vas je to očito tako. Djeca rođena s nižom porođajnom težinom uglavnom trebaju više vremena da nadoknade razliku i ne prate idealno podatke iz tablice. Uostalom, ako ste i vi sitnije građe, naravno da postoji mogućnost da će i vaša curica biti. Po ovome što ste napisali ne radite ništa krivo.