Je li moguće da dijete povraća, ima proljev i osip zbog antiobiotika?

Poštovana doktorice, beba (dječak od 4 mjeseca) prije tjedan i pol je otpuštena s pedijatrijskog odijela (nakon 8 dana boravka). Dijagnostika: enteritis uzrokovan Rotavirusom i infekcija mokraćnih kanala uzrokovana E.coli. Prije prijema tjedan dana je imao proljev i povraćanje, isključivo je dojen i nije gubio na težini, ali osmog dana febrilan 39°C rektalna, hitno primljen na pedijatriju, infuzija i antibiotik širokog spektra, te Lupocet za snižavanje temperature. Subfebrilan već drugog dana, a od petog dana afebrilan. Proljev je zaustavljen Hipp ORS mrkvicom, međutim on još povraća. Isključivo je dojen i doktori me uvjeravaju da se prejeda, ali i kad je bio stavljen na dijetalni režim prehrane u bolnici (svako 3 sata, 5 minuta na dojci) i dalje je povraćao u kraćem mlazu i izgubio je 200 g na težini.

Po otpustu stavljen na Rexocef narednih 7 dana 2× za 6.5kg, proljev se vratio unatoč davanju probiotika, drugi dan Rexocefa pojavio se osip po bedrima i trbuhu. Naša pedijatrica je rekla da je to od znoja (nije se znojio uopće, niti ga utopljavam jer ne podnosi vrućinu). Nakon Fenistil kapi koje nam je dr. prepisala ukoliko se osip nastavi isti je nestao. Zanima me postoji li mogućnost da mi je dijete alergično na neki sastojak antibiotika i zato nastavlja povraćati i imati proljev jer su nalazi negativni na Rotavirus? A u urinu i dalje ima dosta bakterija nakon 15 dana antibiotika i leukocita 2-4. Znači li to da antibiotik nije odradio svoje zato što mu možda ne odgovara? Smijem li mu na svoju ruku dati D-manosu i kako je dozirati s obzirom na to da su mu 4 mjeseca? Srdačan pozdrav. Hvala na Vašem vremenu.

Poštovana,

kod dječaka se ispreplelo nekoliko stvari: crijevni infekt, pa urinarni, antibiotska terapija što je sve pogodovalo probavnim problemima, a moguće se narušila crijevna flora. Nekada tegobe mogu zaostati i nakon što prođe virus. Bitno je davanje probiotika, nadam se da ste davali i za vrijema antibiotske terapije, a sugeriram da nastavite LGG soj. Drugo, ne bih davala D manosu, ovaj opis urina zadnji nije zabrinjavajući. Međutim, najvažniji parametar je da li dijete dobiva na TM, ako ne, morate se javiti ponovo liječniku, svakako procijeniti koliki je vaš podoj tj. ima li mlijeka dovoljno. Ukoliko mala količina mlijeka nije razlog, dijete treba pregled i pedijatrijskog gastroenteorloga koji će nakon što vidi dijete i sazna još važne podatke iz obiteljske anamnze isplanirati obradu.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori