Je li moguće da dijete ima upalu krajnika bez temperature i kašlja?

Začepljen nos bez sekreta, otečeni krajnici prekriveni bijelim naslagama, jesu znakovi upale ždrijela (angine).

Poštovanje, molim vas za savjet. Imam dječaka 4 godine i 2 mjeseca. Rekli su mi liječnici da ima gnojnu anginu. Međutim čudno je da dijete uopće nije imalo temperaturu, lijepo jede, uopće ne kašlje, veseo je i normalno se ponaša. Ono što primijetim je kao da mu je nos začepljen, međutim ne curi mu ništa. Je li moguće da je nešto drugo? Krajnici su mu otečeni i u potpunosti su prekriveni bijelim naslagama (nema bijelih kvržica). Hvala na odgovoru. Đelma
 
Odgovor:

Poštovana,

ono što Vi primjećujete na djetetu,  začepljen nos bez sekreta, otečeni krajnici prekriveni bijelim naslagama, jesu znakovi upale ždrijela (angine).

Angina može biti uzrokovana virusima, bakterijama, gljivicama ili se javljati kao simptom u tijeku neke druge bolesti.

Virusne angine obično se razvijaju postepeno uz simptome prehlade (curenje nosa, kašalj, povišena temperatura).

Od bakterijskih angina u dječjoj dobi najčešća je streptokokna angina koju uzrokuje beta-hemolitički streptokok grupe A. Bolest obično počinje naglo, visokom vrućicom, bolovima u ždrijelu, osobito pri gutanju, zacrvenjenim ždrijelom ponekad s gnojnim naslagama, otokom limfnih čvorova vrata. Ponekad se angina može javiti i bez povišene temperature i s manje izraženim bolovima u ždrijelu. Dijagnoza se postavlja temeljem kliničkog nalaza, te mikrobiološki, tj. dokazom bakterije u obrisku ždrijela.

Liječenje virusnih angina je simptomatsko, a streptokokna angina zahtjeva antibiotsko liječenje.

dr. Svjetlana Bela Klancir, spec.pedijatar
Poliklinika za dječje bolesti Dr.Sabol, www.poliklinika-sabol.hr