Je li moguće da beba ima osip zbog AD mlijeka?

Poštovana, imam bebu od 5 i pol mjeseci. Rođena je s 3700 g a sad ima oko 8 500g. Zadnja dva tjedna joj dajem Aptamil 2 jer je s jedinicom tražila jesti svakih sat vremena. Počeo joj je izbijati osip. Prvo oko brade i ispod nje a zatim po prsima i leđima. Imala ga je i prije uvođenja Aptamila 2 ali samo na bradi. Bili smo kod pedijatrice pa je prvo rekla da ukinemo kašice od kruške i breskve. Nakon toga je par dana bila ok i opet je izbio osip. Opet smo išli kod nje i vadili smo krv i sve je ok. Dala nam je Fenistil kapi i kaže da je alergijska reakcija na nešto.

Na moje pitanje da li je moguće da je od Aptamila, ona mi kaže da ona to ne zna i da bi ja to trebala znati. Inače je na AD od rođenja zbog nedostatka mog mlijeka i nikakve reakcije nisam primijetila do unazad mjesec dana. Moje pitanje je što vi mislite da li je možda alergična na Aptamil i što da napravim po pitanju tog osipa? Ona je ovako jako vesela, lijepo jede, stolice su joj uredne, malo tvrđe, super spava, samo me taj osip muči. I nakon Fenistila joj se dosta povukao na leđima i prsima, ali na bradi ima još uvijek. Hvala!

ODGOVOR:

Poštovana,

zbog sastava, za dijete mlađe od 6 mjeseci primjerenija hrana je Aptamil 1. Aptamil 2 je za dijete starije od 6 mjeseci. Uzroci alergije mogu biti razni, ovisi o tome koje ste namirnice do sada uveli. Osim toga, ne mora se raditi o alergiji na hranu.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori