Je li metoda noćnog buđenja dobra za odvikavanje od pelena ili radimo nešto krivo?

Poštovani! Imam sinčića starog četiri godine koji je drugo dijete u obitelji. Prošlo ljeto, prije nego je napunio tri godine, skinuli smo pelene po danu i on je vrlo brzo, u roku nekoliko dana “pohvatao konce”. Nikad se ne pomokri po danu, ni kada spava. Na početku ovog ljeta skinuli smo noćnu pelenu. Razlog što to nismo učinili prije je što sam čekala da mu pelena po noći bude suha, ali se to nikada nije dogodilo. Svaku večer budim ga u 1 i u 6 ujutro i tako ostanemo suhi. Nekoliko puta se i sam probudio oko 1 u noći i rekao da mu se piški. Ali, kad ga između 1 i jutra ne probudim, uvijek se popiški. Znala sam provjeravati oko 7 ujutro i bio bi suh, a 15 minuta poslije bi se popiškio no to ga nije probudilo. Znači, po noći se zna probuditi ali ujutro nikako. Moram naglasiti da je potpuno isti sistem odvikavanja od pelena bio i kod njegovog starijeg brata. Isto smo noćnu skinuli oko 4. godine i on je nakon dva tjedna “shvatio” kako ostati suh. Moram naglasiti da je kod mlađeg sina bilo problema i s ovladavanjem velike nužde. Nakon što smo skinuli dnevnu pelenu, nije se nikad upiškio, ali sljedećih pola godine redovno je kakao u gaće. Prestalo je samo odjednom, kad je rekao: “Ja sad idem kakati” i sjeo je na tutu koju je izbjegavao u velikom luku. Zanima me radimo li dobro što se tiče noćnog buđenja i trebam li s njim doktoru ili je to sve u granicama normale? Unaprijed hvala na odgovoru! Srdačan pozdrav.

Poštovani,

dijete je spremno baciti noćnu pelenu kada je ujutro, a više noći za redom suh. S obzirom da nema punih 5 godina ovo se još ne smatra noćnim mokrenjem koje bi liječili.

Vaše buđenje ne doprinosi procesu sazrijevanja, ali niti ne šteti. Ako neće moći samostalno biti suh s navršenih 5 godina, preporučujem da se javite na pregled nefrologu koji se bavi poremećajima mokrenja.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori