Je li dijete premalo za stajanje u stalku i za davanje bilo čega osim mlijeka?

Poštovani, imam nekoliko pitanja i molila bih Vas za pomoć. Naime, majka sam djeteta od 2 mjeseca i 8 dana. Ovo mi je prva beba, iako čitam dosta stvari ponekad nisam sigurna. Dijete je hvala Bogu zdravo i do sada nismo imali nikakvih problema. Ono što me muči jest da svekrva i svekar zahtijevaju da dijete stoji u stalku (dubak). Već s dva mjeseca i tri dana su ga stavili, iako se ja protivim tome, smatram da je prerano. Dijete jest “žilavo” i dok ga držim u naručju pokušava stajati na nogama, ali mislim da je za stalak prerano. Što i kako da radim?

I još jedno pitanje. Strašno me nervira guranje djetetu hrane u usta. Počevši od juhe, kajmaka, suhog mesa (da dijete samo liže). Iako se tome protivim to i dalje rade. Je li ispravno davati djetetu dobi od 2 mjeseca bilo što drugo osim mlijeka? Iskreno Vas molim da mi odgovorite jer možda griješim! Lijep pozdrav!

Poštovana,

dijete od 2mjeseca nije zdravo oslanjati na noge, niti postavljati da stoji u stalku (dubak). Kada ga postavljate na noge ono se refleksno oslanja, no to ne znači da to može. Njegova motorika, kosti, zglobovi, niti mišići nisu za to zreli i to mu može samo štetiti. Stoga, to nikako nemojte raditi. Isto tako dijete do dobi navršena puna 4 mjeseca može i treba jesti samo mlijeko, a nuđenja bilo čega drugoga može prouzročiti ozbiljne probavne teškoće. Također lizanje krute hrane nema nikakvog smisla niti koristi.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Pitajte me Moji odgovori