Je li bolje da se priklonim “popularnima” koji mi se ne sviđaju ili da se držim svog osjećaja?

Lijep pozdrav! Prije dva tjedna krenula sam u srednju školu. Ne znam odakle da počnem s utiscima, ali moram nekako. Naime u osnovnoj školi sam se držala kruga prijatelja s kojima sam bila u jako dobrom odnosu i s kojima sam mogla biti i luda i ozbiljna, i dosta stvari u isto vrijeme, ali i za druge sam uvijek bila otvorena i bila sam spremna pomoći svima. U toj sam generaciji u kojoj se dijelimo na popularne i one koji to nisu. Popularni su najčešće oni s većim brojem pratitelja na Instagramu te se oni međusobno druže, a mi ostali smo na neki način izostavljeni. Tako da je i u osnovnoj školi bilo onih s kojima se nisam družila, ali tada mi to nije bilo toliko važno jer sam imala dosta prijateljica. Sada, kad sam upisala srednju školu, došla sam u novi razred gdje nema mojih starih prijateljica. Sve moje prijateljice iz stare škole upisale su različite srednje škole. Trenutno je sve zaokupirano oko popularnih učenika i svi gledaju da se što više druže s njima. Oni će mene možda gledati čudno jer ne provodim puno vremena s njima, na malim odmorima sam najčešće na telefonu, ali ja jednostavno ne želim biti ufurana toliko i ne želim poprimiti neke loše osobine od njih. Ne znam, možda ću se prilagoditi njima jednoga dana, ali trenutno mi se ne čini tako. U razredu su četiri cure koje mi se sviđaju ali na satovima ne sjedimo zajedno pa je naša komunikacija svedena na minimum. Ja sada ne znam točno što sam ovdje sve napisala, ali bih Vas zamolila da mi date neki savjet, što da radim dalje i kako da se ponašam prema njima.

Draga čitateljice,

čitajući tvoju poruku, dobila sam dojam kako si već donijela odluku kako se postaviti u toj situaciji odabira, odnosno, da i sama uviđaš kako i nije neka sreća družiti se s ljudima koji ti ne odgovaraju.

U životu često moramo donijeti odluku u odabiru između onoga što je dobro za nas i onoga što bi društvo od nas htjelo i kao što to uglavnom bude, odluka bi uglavnom trebala biti usmjerena na ono što je dobro za nas.

Međutim, navodiš kako postoji par djevojaka za koje ti se čini da bi se mogla s njima zbližiti, pa bih ti svakako savjetovala da ih pokušaš upoznati. Primjerice, za vrijeme odmora možeš pokušati približiti im se i upoznati. Naravno, nikad ne znamo hoće li nam se netko uistinu i svidjeti kad ih upoznamo, ali to ne možemo znati dok ne isprobamo. Također, budući da je škola tek počela, još uvijek postoji i mogućnost da upoznaš nekoga tko ti nije odmah „zapeo za oko“, a s kim bi se mogla lijepo slagati bez potrebe da se pretvaraš da si netko tko nisi.

U svakom slučaju, prilikom biranja prijatelja, poslovica „bolje itko nego nitko“ definitivno nije poželjna i ne trebamo se njome voditi.

Sretno!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Moji odgovori