Je li bebi od 4 mjeseca ipak prerano započeti s dohranom?

Poštovana, moj sin je rođen 30.12.2018. s 3670 g i 50 cm. Zdrava je beba, osim klasičnih grčeva do prije par tjedana. Na zadnjoj kontroli s navršenih 4 mjeseca, pedijatrica nam je savjetovala polako uvoditi dohranu, žitarice pa dalje po kalendaru. Beba ima 7100 g i 65 cm trenutno.
Dojen je prvih mjesec dana uz AD, a dalje je pio samo AD. Pojede svaka 3 sata 150 ml, zadnji obrok mu je u 22 sata i ujutro u 5 prvi. Prespava cijelu noć. Probala sam mu dati žitne kašice ali pojede jednu, maksimalno i samo ponekad tri žličice i želi mlijeko. I nakon toga bljucne, a dok jede samo mlijeko, onda ne bljucka. Da li to znači da mu je još prerano za dohranu? Jako se zanima za jelo, ali ne jede u skladu s tim interesom. Da li je prerano bebi od 4 mjeseca kuhati mrkvicu s palentom ili samo mrkvicu? Počela bih radije s povrćem nego s voćem. Da li imate još kakav prijedlog što mu prvo ponuditi?
Hvala Vam unaprijed.

Poštovana,

nije preporučljivo početi s dohranom prije 17. tjedna života, a kada točno treba započeti, vrlo je individualno. Svakako je preporučljivo započeti uvođenje kašica do 26. tjedna.

Ne trebate brinuti zbog toga što je vaše dijete pojelo samo žličicu ili dvije, to je potpuno normalno u početku. Prva faza uvođenja kašica je samo navikavanje na nove okuse i teksture, mlijeko je i dalje primarni izvor energije. Možete početi s povrćem (npr. mrkva, krumpir, tikvica…). Uvodite jednu po jednu namirnicu (uvijek ujutro), s razmakom od tri dana, zbog potencijalnih alergija.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori