Inače brbljav i radoznao dječak, u vrtiću ne govori i jako je sramežljiv

Molim vas za stručno mišljenje. Dječak od 4,5 godine, inače razigran, radoznao, već zna čitati, poznaje sve brojeve i jako je brbljav. Međutim, prije dva mjeseca krenuo je u vrtić i ispalo je da tamo jako malo komunicira s odgojiteljicama i drugom djecom. Obavlja sve zadatke, igra se i jako je dobar, samo što malo priča i kada priča onda je to jako tiho i sramežljivo. Hvala unaprijed. Zabrinuta majka

Odgovor:

Draga mama,

ako sam dobro shvatio, zabrinuti ste za promjenu ponašanja kod svojeg dječaka. Prije odlaska u vrtić bio je razigran, radoznao i brbljav, a u vrtiću priča jako malo, tiho i sramežljivo.

Polazak u vrtić većini djeci predstavlja jako veliku životnu promjenu. Djeci je potreban određeni period vremena prilagodbe kako bi se naviknula na sve promjene koje su se dogodile. Primjerice, djeca se prilagođavaju na novi prostor (vrtić), nove važne odrasle osobe u njihovom životu (odgajateljice), nove prijatelje, nove dnevne rutine i sl. U ovoj fazi važno je da dijete dobije podršku odraslih osoba kako bi se što lakše i ugodnije prilagodilo na nove promjene.

Kako biste mu olakšali možete ga dodatno ohrabrivati. Govoriti mu primjerice da su njegove tete dobre osobe koje brinu o njemu dok vas nema i koje može pitati i tražiti sve što ga zanima. Također, možete mu poslati poruku da ga razumijete i prihvaćate da mu trenutno nije ugodno pričati s drugima: „Ponekad nam nije ugodno pričati s novim ili nepoznatim odraslim ljudima, ali i prijateljima. I to je sasvim u redu. S vremenom, kada ih bolje upoznaš, vjerujem da će ti biti lakše pričati s njima.“ Ovakvim rečenicama ga možete dodatno opustiti i maknuti mu pritisak i očekivanja s njegovih leđa da se odmah mora ugodno osjećati.

Što mislite o tome da porazgovarate s odgojiteljicama o tome sa čime se vaš dječak voli igrati kako bi ga odgojiteljice preko igre dodatno opustile i još bolje se s njime povezale? Ili preko igre koju voli više uključile s drugom djecom u zajedničku igru?

Proces prilagodbe prolazi svako dijete koje je krenulo u vrtić. Ponekoj djeci prilagodba traje nešto kraće, a ponekoj treba malo vremena. Vjerujem da će se vaš dječak uskoro prilagoditi i biti onaj dječak kojeg vi znate.
Ako će vas u narednom periodu i dalje zabrinjavati ponašanje sina, što mislite o tome da se obratite i porazgovarate s odgojiteljicama iz vrtića o cijeloj situaciji? Ako se želite dodatno posavjetovati, možete se javiti i nama u Centar Proventus.

Želim vam puno sreće.

Dario Antić

magistar psihologije
Centar Proventus

Moji odgovori