Imam osjećaj da ne mogu smršaviti, ali želim i moram jer izgledam užasno

Poštovana, praktički otkad znam za sebe imam problem s kilogramima. Sada imam 28 godina i 70 kg, a najviše kg što sam imala je 75-80, visoka sam 169 cm. To nije zdravstveni problem, već problem nezadovoljstva samim sobom i neprihvaćanja sebe. Otkako znam za sebe, stalno sam na nekim dijetama, pokušajima dijeta, nema što nisam probala. Sve je bilo kratkoga vijeka i uzrokovalo je opet vraćanje tih kilograma i dobivanje novih u više navrata. U posljednje četiri godine sam više manje održavala kilažu od 67-68 kg. Međutim, početkom godine sam krenula s dijetom te sam unosila cca 1300 kcal dnevno. Problem je taj što se ne mogu dugo držati takvog načina prehrane. Takav režim prehrane trajao je mjesec dana te sam sa 69 došla na 65 kg.

Dobro sam se osjećala, ali kako sam jedva čekala da opet počnem jesti, ubrzo sam dobila 67 kg. Očajna, svaki bi tjedan kretala ispočetka, ali nisam se više mogla vratiti na staru kilažu. Cijelo vrijeme sam bila i aktivna, već godinama idem na rukomet, dvaput tjedno. Počela sam i doma vježbati uz videa Jillian Michaels. Prije Uskrsa bila sam na tjedan dana na dijeti gdje sam pet dana isključivo jela jaja. Zbog toga mi se još više poremetila probava, oporavljala sam se mjesec i pol i recimo da je sad probava relativno normalna. Nakon Uskrsa nisam više toliko pazila,već sam počela intenzivnije vježbati, recimo oko tri puta na tjedan. Ojačala sam, sad imam 70 kg, osjećam se i izgledam užasno. Ne vidim rješenje, osjećam kao da više ne mogu smršaviti, a moram jer se ovako ne osjećam dobro. Lijepo Vas molim za pomoć.

Poštovana,

Vježbanje vam svakako može pomoći u gubitku kilograma, ali prehrana je zaslužna za 80% uspjeha. Da biste uspješno izgubili višak kilograma i postigli trajan rezultat, potreban vam je individualan pristup i promjena prehrambenih navika prilagođena vašim potrebama i dnevnom ritmu. Obratite nam se s povjerenjem, sve cijene i kontakt podatke možete pronaći na našoj web stranici eHrana.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori