Imam 16 godina i ovisan sam o samozadovoljavanju

Poštovanje, imam 16 godina (muškog spola) i od svoje 11., odnosno 12. godine sam počeo istraživati neke stvari glede mog tijela i počeo sam se samozadovoljavati bez prestanka kad god bih našao vremena. To je vrlo dugo trajalo i na neki način pretvorilo se u ovisnost. Problem je što sam sada ovisan o samozadovoljavanju. Osjećam se jako nervozno ako ne radim to stalno, ne mogu se obuzdati, pa na neki način postanem anksiozan poslije nekoliko puta. Također, ukoliko se pokušam odviknuti od samozadovoljavanja, kroz glavu mi počnu prolaziti razne misli koje su neuobičajene i na neki način čudne. To ne bi bio toliko veliki problem da mene te misli ne napale i da ne osjetim potrebu da ih podijelim s nekim. Često osjećam potrebu da nekome kažem i prenesem svoje ‘osjećaje’ i stvari koje me napaljuju (doista su čudne).

Dakle ovisan sam o samozadovoljavanju i na neki način o dijeljenju ovakvih osjećaja i misli s mojim prijateljicama.
Hvala Vam unaprijed.

Odgovor:

Dragi čitatelju,

u ovom trenutku ne znam koliko te samozadovoljavanje ometa u svakodnevnom funkcioniranju. Budući da si potražio savjet, pretpostavljam da zaista osjećaš da imaš problem.

Neki brzi trik kako si pomoći ne postoji, te bi moj savjet bio da potražiš stručnu pomoć. U Zagrebu postoji besplatno savjetovalište za mlade Tesa, a pomoć možeš dobiti i putem telefona (01/4828 – 888) svakog radnog dana od 10:00 do 22:00. Komunikacija putem telefona je ipak bolja nego pismo jer je dvosmjerna, a vjerujem da će stručnjaci znati dobro procijeniti je li zaista riječ o ovisnosti i kako dalje.

Sretno!

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori