Imam 14 godina i muči me moja težina. Molim savjet oko prehrane

Pozdrav, mene muči moja težina. Naime imam 14 godina, visoka sam 168 cm i imam 65 kg. Hranim se nezdravo (priznajem), ne volim baš sportove nikakve niti ništa, najradije vrijeme provodim u sobi na You Tubeu. Često konzumiram sokove, grickalice i slatkiše.

Plus kod mene je taj da ne volim i nikad nisam voljela pizzu, hamburgere i sve slično, gazirane sokove, mineralnu vodu, Coca colu… Isto tako puno stvari ne volim jesti (povrće). Uglavnom za ručak jedem tjesteninu, juhu, rižu, ribu ili bijelo meso. Također idem spavati oko 2-3 iza ponoći te se budim oko 13 h. Uglavnom moram spavati 10-ak sat da bih normalno funkcionirala. Htjela bih da mi date primjer jelovnika, neki savjet te koja bi bila moja idealna težina kojoj bi se trebala približiti.

 

Draga čitateljice,

tvoja tjelesna težina je u normalnim granicama za navedenu dob i visinu. Raspon je od 54 do 70 kg. Pitanje je samo s kojom se težinom u tom rasponu ti osjećaš ugodno, ali tvoja težina nije opasna za zdravlje i smatram da ti restriktivne tj. niskokalorične dijete nisu potrebne.

Hrani se raznoliko, ne preskači obroke i promijeni ritam spavanja. Ako ne voliš sportove, kreći se kroz drugačije aktivnosti, dovoljno je da hodaš svaki dan barem 30 minuta – idi pješice u školu, koristi stepenice umjesto dizala itd.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori