Poštovani, djevojčica sam od 13 godina i imam jedan problem. Želim da ne budem gay ako je to ikako moguće. Zabrinuta sam, jer mi se ovo počelo događati prije 4,5 mjeseca.
Dosad to nikome nisam rekla, jer se bojim reakcije ljudi.
Unaprijed hvala na savjetu.

Odgovor:

Draga djevojčice,

drago mi je što si mi se javila. Vidim da te jako muči tvoja seksualnost, a iz tvog pisma sam stekla dojam da je to samo zbog reakcije drugih ljudi.

Za početak ću ti odgovoriti pitanjem: je li moguće ne biti nizak? Ja sam visoka metar i šumska jagoda i cijeli život sanjam da budem visoka kao Blanka Vlašić. Nisam uspjela. Tu i tamo zakamufliram svoju visinu kada obučem visoke pete, no u zadnje vrijeme mi je i to sve napornije jer ne znam hodati u visokim petama. A i puno mi je ugodnije u tenisicama, ravnim japankama i sličnom. S vremenom sam shvatila da mi je najugodnije kada sam svoja, kada ne pokušavam biti nešto što nisam. A otkrila sam i da nizina ima svojih prednosti: odjeću kupujem na dječjim odjelima (koji su znatno povoljniji od odraslih), u autobusu/tramvaju/kinu uvijek imam mjesta, zato što sam sitna izgledam mlađe, a ako baš poželim uvijek mogu obući i te visoke pete i ne biti viša od svog partnera (što moja visoka prijateljica ne može – a voli štikle).

Zašto sam ti toliko pisala o svojoj visini? Zato jer iskreno vjerujem da bi se svatko trebao ugodno osjećati u svojoj koži s tim kakav je i što je. Svoju seksualnost nisi birala. Jednostavno si osjetila. Je li to nešto što će ostati ili je prolazna faza – ne znam. No znam da to što osjećaš nije krivo ni pogrešno niti bi te itko zbog trebao osuđivati. Baš kao što ni mene ne bi trebalo osuđivati što sam niska.

Osluškuj sebe i svoje osjećaje. Moguće je da si u fazi koja je prolazna, u fazi istraživanja. A moguće je i da nisi. U svakom slučaju, moj savjet je da voliš i prihvatiš sebe i da se uvijek okružiš prijateljima koji će te voljeti i prihvatiti baš takvu kakva jesi. Šaljem ti podršku.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori