Imam 13 godina i osjećaje prema svojim prijateljicama zbog čega me strah i tužna sam

Pozdrav, imam 13 godina i imam problem koji me muči sad već godinu dana i zaista mi je potrebna nečija pomoć. Ne mogu se obratiti obitelji, niti prijateljima, zato ću evo vama. Imam dvije dobre prijateljice, volim kad se družimo, pričamo i zezamo.

Međutim, nekad imam neke osjećaje prema njima koje mi je teško opisati. U jednom periodu je to prema jednoj, a u drugom prema drugoj. Stvar je u tome da imam nekoliko drugih prijateljica koje su dio LGBT-a i dosta su mi pričale o gej stvarima. U početku me to nije interesiralo, ali onda kasnije sam počela razmišljati kako bi bilo da živim sa ženom. Od tog dana krenuli su mi osjećaji prema dvije najbolje prijateljice. One su u svađi oko godinu dana i uvijek moram biti malo s jednom, pa onda s drugom.

Cijela priča odnosi se na to da ja ne želim biti biseksualna ili lezbijka i svaki put kad kažem to sebi, zaista ništa ne osjećam prema njima. Ali onda kad počnem razmišljati kako bi bilo da jesam, osjećaji mi se vrate.

Moja biseksualna prijateljica je rekla da imam strah da budem i da živim sa ženom, što je istina, jer ja to zaista ne želim. Želim imati normalnu obitelj.
Čitala sam dosta na internetu i svi članci se svode na to kako život može biti lijep ako si sa ženom. Za mene nije tako. Znam da ne bih bila sretna i da ne bi uživala u tako nečemu ako već sada ne uživam. Zaista se nadam da je ovo faza ili strah koji će ubrzo nestati. Također, ono što sam zaboravila reći je da dok nisam čula od njih za LGBT, nisam imala nikakve osjećaje prema curama. Osjećaj koji imam ovih godinu dana je više tuga nego ljubav.
Zaista se radujem vašem odgovoru. Pozdrav!

Odgovor:

Draga čitateljice,

u tvojoj dobi je normalno da se javljaju razni osjećaji i da zbog toga osjećaš zbunjenosti. Da li trenutni osjećaji određuju tvoju seksualnu orijentaciju – možda da, možda ne. Stvari o kojima razmišljaš su normalne – na neki način u mislima eksperimentiraš i u tome nisi usamljena u odnosu na svoje vršnjake. Samo što o tome nitko ne priča.
Jesu li okidač u tvojim razmišljanjima bile prijateljice koje su dio LGBT-a, moguće je. Puno stvari djeluje na nas a da ih uopće nismo svjesni. I zato se ne trebaš zamarati time je li ovo samo faza ili trenutno stanje.

Moj iskustvo u radu s mladima je pokazalo da se mladoj osobi s vremenom iskristalizira njezina orijentacija. Kada se ona iskristalizira – bilo da je homo, hetero ili biseksualna – tada je tek vrijeme da se prihvati ako već nije. No u većini slučajeva opet je veći problem prihvaćanje okoline, a ne same osobe njezine orijentacije.
Kao netko tko je stariji od tebe 22 godine a pri tome se uopće ne osjeća staro, imaj na umu da te još puno toga čeka u tvojoj mladosti. Istražuj sebe i svoje osjećaje, potrebe. Opusti se. S vremenom će ti se sve razjasniti i shvatit ćeš koji te spol zaista privlači na način da bi jednog dana mogla s tom osobom i živjeti.

Šaljem ti podršku.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori