Ima li pomoći mojoj unuci koja ima dijagnozu retardation mentalis levis?

Poštovana, moja unuka ima tri godine i dijagnozu retardation mentalis levis, usporen PM razvoj, šifra dijagnoze F70. Prije nekoliko dana imala je i epileptične napadaje. Doktori su je poslali u Beograd na ispitivanje. Ona ne hoda, samo izgovora: “baba, mama, daj” i ništa više. S godinu dana je znala sama hodati oko stola i uzimala je stvari u ruke i bacala. Sad više ni to ne radi. Na čudan način udara ručicama i ne želi se osloniti na noge. Ima li joj pomoći ili se barem možemo nadati da će joj biti bolje? S poštovanjem!

Poštovana, mentalna retardacija je termin za skup simptoma koji uključuju, osim značajno ispodprosječnog intelektualnog funkcioniranja, i značajno ograničenje funkcioniranja na barem dva od sljedećih područja vještina: komuniciranje, briga o samom sebi, život kod kuće, socijalne vještine, uporaba zajedničkih sredstava, izobrazba, rad, slobodno vrijeme, zdravlje i sigurnost. Najveći dio osoba s mentalnom retardacijom spada u skupinu osoba s blagom mentalnom retardacijom.

Uzroci mentalne retardacije su različiti – prenatalni (od trenutka začeća do poroda), perinatalni (tijekom poroda) i postnatalni (od rođenja nadalje). Komplikacije u trudnoći ili pri porodu  mogu isto biti razlog pojave mentalne retardacije (fetalna malnutricija, prematuritet – prijevremeno rođenje, hipoksija – nedostatak kisika, virusne i druge infekcije ili trauma).

Postnatalni uzroci uključuju npr. infekcije, traume ili trovanja i poremećaji. Jedan dio mentalnih retardacija svrstava se u tzv. obiteljski naslijeđenu mentalnu retardaciju. Kod tih osoba nije prisutan biološki faktor, ali njihove obitelji imaju u obiteljskoj povijesti osobe s mentalnom retardacijom.

Djeca s mentalnom retardacijom, a ovisno o stupnju mentalne retardacije, imaju teškoće u govoru, učenju, koncentraciji, pamćenju, razvoju motorike,…

Iz svega navedenog vjerojatno ste shvatili da dijete o kojem pišete treba svakodnevnu dugotrajnu stimulaciju psihomotornog razvoja, uz sudjelovanje većeg broja zdravstvenih djelatnika različitog profila kako bi se postiglo što optimalnije funkcioniranje.

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori