Ima li pomoći mojoj unuci koja ima dijagnozu retardation mentalis levis?

Poštovana, moja unuka ima tri godine i dijagnozu retardation mentalis levis, usporen PM razvoj, šifra dijagnoze F70. Prije nekoliko dana imala je i epileptične napadaje. Doktori su je poslali u Beograd na ispitivanje. Ona ne hoda, samo izgovora: “baba, mama, daj” i ništa više. S godinu dana je znala sama hodati oko stola i uzimala je stvari u ruke i bacala. Sad više ni to ne radi. Na čudan način udara ručicama i ne želi se osloniti na noge. Ima li joj pomoći ili se barem možemo nadati da će joj biti bolje? S poštovanjem!

Poštovana, mentalna retardacija je termin za skup simptoma koji uključuju, osim značajno ispodprosječnog intelektualnog funkcioniranja, i značajno ograničenje funkcioniranja na barem dva od sljedećih područja vještina: komuniciranje, briga o samom sebi, život kod kuće, socijalne vještine, uporaba zajedničkih sredstava, izobrazba, rad, slobodno vrijeme, zdravlje i sigurnost. Najveći dio osoba s mentalnom retardacijom spada u skupinu osoba s blagom mentalnom retardacijom.

Uzroci mentalne retardacije su različiti – prenatalni (od trenutka začeća do poroda), perinatalni (tijekom poroda) i postnatalni (od rođenja nadalje). Komplikacije u trudnoći ili pri porodu  mogu isto biti razlog pojave mentalne retardacije (fetalna malnutricija, prematuritet – prijevremeno rođenje, hipoksija – nedostatak kisika, virusne i druge infekcije ili trauma).

Postnatalni uzroci uključuju npr. infekcije, traume ili trovanja i poremećaji. Jedan dio mentalnih retardacija svrstava se u tzv. obiteljski naslijeđenu mentalnu retardaciju. Kod tih osoba nije prisutan biološki faktor, ali njihove obitelji imaju u obiteljskoj povijesti osobe s mentalnom retardacijom.

Djeca s mentalnom retardacijom, a ovisno o stupnju mentalne retardacije, imaju teškoće u govoru, učenju, koncentraciji, pamćenju, razvoju motorike,…

Iz svega navedenog vjerojatno ste shvatili da dijete o kojem pišete treba svakodnevnu dugotrajnu stimulaciju psihomotornog razvoja, uz sudjelovanje većeg broja zdravstvenih djelatnika različitog profila kako bi se postiglo što optimalnije funkcioniranje.