Idem u medicinsku školu, ali imam problem s tuđim krvarenjem i vađenjem krvi

Dobar dan. Ja sam učenik 1. razreda Medicinske škole, a imam problem pri viđenju krvi. Kad vadim krv, obljeva me hladni znoj i ubrzo padam u nesvijest. Ovaj problem se javlja jedino kada vadim krv i kada vidim neku drugu osobu kako krvari.

Nemam problema s vlastitim povredama i vlastitim krvarenjem, bez obzira na količinu krv (pod uvjetom da je moja krv). Da li da posjetim psihologa ili da probam riješiti problem kroz neki vremenski period, zato što ću u kasnijim razredima imati praksu u bolnici i ako mi preporučujete psihologa, da li da idem preko Zdravstvenog osiguranja ili da potražim pomoć od privatnog psihologa?

Dragi čitatelju,

simptomi koje opisuješ spadaju u kliničku sliku specifične fobije od krvi i svakako je nešto što se rješava uz pomoć psihoterapeuta, prvenstveno kognitivno-bihevioralnog usmjerenja (o KBT-u i anksioznosti smo već dosta puta pisali, svakako pogledaj).

Fobije se uglavnom rješavaju vrlo efikasno i u relativno malom broju terapijskih susreta (oko 10 susreta). Ovaj tip problema možeš riješiti traženjem stručne pomoći psihologa i preko Zdravstvenog osiguranja na način da svojem liječniku opće prakse navedeš problematiku s kojom se susrećeš ili možeš potražiti stručnjaka koji radi privatno. To naravno ovisi o tvojim mogućnostima i mjestu stanovanja, a ukoliko budeš htio dodatne preporuke, slobodno se javi putem maila.

Srdačan pozdrav!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Moji odgovori