Idem u osnovnu školu i ostali učenici me maltretiraju

Pozdrav. Idem u osnovnu školu u kojoj je dobro, ali su mi učenici iz razreda počeli bacati stvari iz ruku, torbu mi miču iz ruku i sakrivaju. Jedna djevojčica me izbjegava, vrijeđa na način da je cijeli razred pozvala na zabavu samo mene nije i kada sam je pitala “zašto?”, ona je rekla da to znaju samo dvije njene prijateljice. Jedina podrška je moja prijateljica kojoj pomažem jer ima slomljenu ruku. Kako da to spriječim bez uplitanja odraslih?

Draga čitateljice,

zaista mi je žao što prolaziš kroz ovu nepravdu i što te djeca u školi maltretiraju. Iz kojeg god to razloga činili, njihovi postupci nisu ok i smatram da ih treba zaustaviti i sankcionirati.

Kako se postaviti u cijeloj toj situaciji – ono što možeš u trenutku kada te počnu maltretirati jest reći im da prestanu i eventualno potražiti podršku drugih učenika u razredu. Ono što bi ti savjetovala jest – iako ne želiš – da se zaista obratiš odrasloj osobi za pomoć. Primjerice, nakon što učitelj uđe u razred možeš mu reći da su ti ta i ta djeca sakrila torbu. Ne znam hoće li se njihov postupak ponoviti, no ako ne budu kažnjeni tada će gotovo sigurno ponoviti. Iz tog razloga svakako mislim da je važno da o svemu obavijestiš odraslu osobu koja će reagirati – roditelje, učitelje, ravnatelja… Važno je da odrasli reagiraju na njihovo ponašanje i kazne ga. Ako se isto ponašanje nastavi i nakon toga, opet treba prijaviti i reagirati. Ta djeca čiji postupi nisu ok trebaju dobiti poruku da će odgovarati za svoje postupke i da će uvijek biti posljedica za njihovo ponašanje. Hoće li te posljedice na njih utjecati na način da te prestanu maltretirati – zaista se nadam da hoće. U svakom slučaju njihovo ponašanje svaki put treba prijaviti i reagirati na njega.

Dobro je što imaš bar jednu osobu koja ti podrška u razredu. Nekada je dovoljan jedan prijatelj koji će biti uz tebe. No, daj priliku i drugima za koje misliš da su slični tebi. Pozovi ih van, doma, popričaj s njima na odmoru.

Šaljem ti svu svoju podršku.

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Centar Budi svoj

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Moji odgovori