Htjela bi završiti s dojenjem i krenuti na dijetu. Kako da to napravim, a da ne naškodim bebi?

Rodila sam prije 8 mjeseci i dojim od tada. Od početka 5. mjeseca pokušavam uvesti dohranu, jer bebač jednostavno odbija. Sad smo došli do toga da četiri puta dnevno jede neki “obrok”, ali ne želi pojesti cijeli obrok, već želi nakon toga još i dojiti. Prvog bebača sam jedva skinula s dojenja s 11 mjeseci. Meni je dojenje sad već problem, jer sam toliko pod stresom i ubija me noćno hranjenje i bole me grudi i debljam se užasno i jednostavno ne uživam u bebaču već samo čekam kad će proći taj mučni period.

S obzirom na to da sam dobila 10 kila od poroda (a u trudnoći sam dobila 6 kg – s tim da mi je iz prve ostalo viška isto desetak, emocionalni jedac sam; pod stresom mogu pojesti slona i trebam nešto za žvakanje dok sam takva), a to me čini užasno nesretnom, želim što prije na dijetu s malo kalorija (ispod 800 sa shakeovima i pločicama i juhama), pa me zanima, ako krenem s dijetom dok dojim, da li mogu naštetiti bebaču?

Jer iskreno mislim da je on spreman za obroke, jer sad već jede skoro sve što mu se ponudi, samo, po mojem mišljenju, ne želi se odreći dojenja radi maženja i igranja, pa zbog toga ne jede cijeli obrok. Unaprijed zahvalna mama

ODGOVOR:

Poštovana,

takva ili bilo koja dijeta nije preporučljiva nikada, za nikoga u odrasloj dobi. Minimum je 1200 kcal/dan. Dok dojite nikako ne biste trebali provoditi niskokaloričan režim prehrane. Vaše dijete nutritivno više ne treba toliko dojenje koliko mu je još uvijek važna njegova emocionalna komponenta.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori