Molim vas odgovor. Dječak ima 5 godina. Ujutro ima promukao glas, zahripljen, a po danu prođe ili je manje čujno. Otorinolaringolog je prije 2 mjeseca kazao da je suha sluznica, ali to traje već 3 mjeseca. Molim za savjet.

Trebao se i cijepiti, ali uvijek ima neki problem pa je pedijatrica rekla da se ne mora cijepiti DiTePer cjepivom, već tek kad krene u školu. Meni se čini kako pedijatrica želi odgovornost prebaciti na školskog doktora.

Je li razlika u podnašanju i djelovanju cjepiva kad bi se cijepio sada i kad u prvom razredu? Što vi preporučujete? U prvom razredu trebao bi se cijepiti i s MoPaRu. Može li u istoj dobi primiti oba cjepiva? Može li to organizam malog osjetljivog djeteta izdržati?

Poštovana,

što se tiče promuklosti ako i dalje traje, a Vas brine, preporučam kontrolu ORL specijalista. Nekad je potreban i pregled glasnica.

Što se tiče cjepiva, potrebno je cijepljenje u dobi 5 godina jer se pred školu cijepi samo protiv ospica, rubeole i zaušnjaka, te poliomijelitisa. Preporučam da ga cijepite kada nema temperaturu i čim promuklost prođe.

IVA PALČIĆ

dr. med. spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije
Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moji odgovori