Hoće li dijete s kašnjenjem u razvoju do kraja života trebati stručnu pomoć?

Poštovanje! Imam sina od 21 mjesec. Bili smo kod defektologa i rekao je da je na nivou djeteta od 12 mjeseci  i da ima kašnjenje u razvoju. Također je rekao da je još rano za točnu dijagnozu. Molim vas recite mi, znači li to kašnjenje da će dijete do kraja života trebati stručnu pomoć ili će se takvo dijete kasnije razvijati kao i svako drugo dijete? Hvala!

Poštovana mama,

vrlo je nezahvalno za tako malo dijete davati dugoročne prognoze. U pitanju kojeg ste postavili dobila sam vrlo malo informacija o djetetu. Za davanje bilo kakvog mišljenja o razvoju djece potrebno je imati informacije o Vašoj trudnoći, porodu, vremenu neposredno nakon poroda te najranijem razvoju djeteta (s posebnim naglaskom na motorički razvoj i razvoj govora).

No, ono što sa sigurnošću mogu reći je da radom stručnjaka i Vašim kontinuiranim radom doma dijete može i mora napredovati. Dijete raste i razvija se, mijenja se iz dana u dan. Mozak ima nevjerojatnu sposobnost da se mijenja. I to treba iskoristiti!

Savjetujem Vam da si zadajete kratkoročne ciljeve, okružite dijete stručnim timom, budete mu podrška i puno se igrate. Sretno!

STELA HORVAT

prof. rehabilitator
Kabinet za razvojnu podršku Korneo

Moji odgovori