Hipotireoza i problemi s mršavljenjem

Imam 18 godina. Imam hipotireozu, astmu i gene debljine, cijeli metabolizam mi je usporen. Koliko god se trudim ne mogu mršaviti. Vegetarijanka sam, malo jedem i jedem samo zdravu hranu, svakodnevno vježbam, ali ne mogu mršaviti. Pijem svaki dan do 3 šalice čaja, zeleni i crni bez sladila, ali ništa ne pomaže u namjeri da smršavim. Unosim do 500 kalorija na dan i još više ih potrošim. Ne pijem sokove niti kavu, samo vodu i čajeve te ponekad i sojino mlijeko. Imam oko 10 kg viška kojih se ne mogu riješiti. Iako radi astme ne smijem puno vježbati svejedno to činim, vježbam s utezima od 3 i 8 kg, vrtim hula-hop, vježbe istezanja, vježbe s loptom i puno šetam. Doručkujem zobene pahuljice ili čašu jogurta s kimom, umjesto ručka i večere pojedem zdjelicu juhe ili kuhanog povrća, uglavnom brokule. Pazim na unos vode. Brojim svaku kaloriju. Nekada ne jedem uopće cijeli dan, ili samo jednu voćku ili povrće. Nikako ne mršavim. Znam da se treba imati puno malih obroka, jer oni pokreću metabolizam, ali ja se od jedne mrkve udebljam i napušem. Imate li kakve savjete, neki plan prehrane? Namirnice koje pomažu mršavljenju i kod hipotireoze? Znam da moj slučaj zvuči čudno, ali zbilja se trudim i ne mogu mršaviti i tako je već 6 godina. Prije toga sam bila jako mršava. Uspjela sam izgubiti 3 kg, ali dalje nikako ne ide. Jako malo jedem i to samo zdravo i mnogo sam aktivna, ali hipotireoza mi ne da mršaviti. Zanima me stručno mišljenje. Unaprijed hvala. Ivona

Draga Ivona,

nema određenih namirnica koje bi bolje utjecale na tvoje mršavljenje od drugih. Najveća greška u tvom pristupu su premali energijski unos te neredovitost obroka. Jasno mi je da se bojiš povećanja tjelesne težine, ali premali unos ima kontraefekt. Minimalni unos za žene je 1200 kcal, što naravno treba korigirati individualno ovisno o bazalnom metabolizmu.

U tvom slučaju bazalni metabolizam je sigurno niži nego kod osobe koja ne boluje od hipotireoze, a ima iste biometrijske parametre, ali svejedno minimalni dnevni unos ti mora biti barem 1200 kcal.

Radi i dalje na poticanju metabolizma kroz tjelesnu aktivnost – u mjeri koja nije opasna za tvoje zdravlje – te konzumiraj hranu kroz više malih obroka umjesto kroz tri veća obroka u danu. Nemoj preskakati obroke, jer je upravo preskakanje obroka najveći neprijatelj mršavljenju.

Ivana Purić

nutricionist, dipl. ing., prof.
eHrana - Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Moji odgovori