Griješim li ako prekinem svaki odnos s muškarcem koji me ne poštuje?

Poštovana, bila sam u vezi pet godina koja je bila više na daljinu. Razlika između nas je 16 godina, on je stariji i ima 58 godina. Veza je tekla tako da je povremeno dolazio ili sam ja išla kod njega, sve je bilo lijepo i krasno, no onda bi se on vratio nazad kući i ne bi se javljao nekad i par mjeseci. Kad bi se javio, opravdavao se problemima u poslu i s djecom. Inače je rastavljen i ima dva sina. Kad sam ja osjetila tu udaljenost i nezanimanje, odlučila sam da to prekinem. On se nije javljao par mjeseci, a nismo bili zajedno ni godinu dana. Kao bila mu je frka na poslu i bili su problemi oko firme. Nisam odgovarala na poruke i nisam pristala da se vidimo, jer on u porukama ne obećava ništa bolje. Kaže da se ne može promijeniti, ali daje mi rok da se odlučim da budem s njim. Zato vas molim da mi date savjet. Ne griješim li ako s njim prekinem svaki kontakt, jer nema tu ništa obečavajuće? Hvala.

Odgovor:

Poštovana čitateljice,

kada bi vi bili na mom mjestu ili na mjestu prijateljice koja vam je došla s identičnim problemom koji imate vi – što biste joj odgovorili? Na trenutak samo zamislite da se ne radi o vama nego o nekome drugome i da vas ta osoba pita za savjet. Što biste joj sugerirali?

Konkretan odgovor što da učinite ili ne učinite vam ne smijem dati – no mogu vam pomoći da vam se iskristalizira što vi zapravo želite. Poanta savjetovanja zapravo je da sami saznate što je najbolje za vas – jer ako napravite nešto što drugi smatra da je dobro za vas, možda nećete biti zadovoljni. Nešto što bi odgovaralo nekome drugome ne mora odgovarati i vama – što je i logično, jer ta osoba nije vi.

U pismu ste naveli da je u vezi bilo dobro sve dok se vaš partner nije vratio kući i dok niste osjetili udaljenost i nezanimanje. Također kažete da vam nije obećavao ni promjenu takve situacije. Dapače, kaže da se ne može promijeniti. Činjenica je da mi druge ljude ne možemo mijenjati – promjena je moguća samo ako to osoba želi. U ovom trenutku nisam naišla ni na jednu informaciju da bi vaš partner na takvo nešto pristao.

Kada bih vas pitala želite li na takav način i dalje biti u toj vezi što biste mi rekli? Odgovara li vam takav odnos? Jeste li spremni na takav kompromis?

Postoje ljudi (poput vašeg partnera) koji mogu funkcionirati u takvim odnosima. Ako se dvije osobe slažu oko toga da im je u redu da se uslijed životnih okolnosti (posao i slično) mjesecima ne čuju – tada je to sasvim ok. Međutim ako jednoj osobi to nikako ne odgovara i želi svog partnera redovito čuti i/ili vidjeti – tada je zaista teško naći kompromis. Jer nešto što nekome nije bitno, drugoj osobi može biti izuzetno bitno. Kada se s partnerom ne poklapamo u nama bitnim stvarima, tada veza može biti prilično teška a često ju je teško i održati ako nema kompromisa. Kompromis uvijek mora biti prihvatljiv za obje strane – ako jedna strana nije zadovoljna s kompromisom, uvijek će biti prisutno nezadovoljstvo. Dugoročno nezadovoljstvo u vezi sigurno ne vodi lijepom i stabilnom odnosu.

Prije nego donesete odluku, pitajte se je li vam zaista ok živjeti u takvom odnosu? Ako nije, možete li naći kompromis? Ako postoji neki ustupak na koji bi vi pristali, je li spreman i vaš partner na isti? U konačnici, ako partner nije spreman na nikakve ustupke ponovno si postavite prvo pitanje: želite li biti u takvom odnosu?

Iskreno se nadam da će vam ova pitanja pomoći i rasvijetliti je li vaša odluka dobra.

KRISTINA BAČKONJA

dipl. psiholog, NLP trener
Centar Budi svoj

Pitajte me Moji odgovori