Glavobolja kod djevojčice predtinejdžerske dobi (12 god.)

Imam kćerku kojoj je 12 godina. Često je boli glava, no u toku raspusta ju je samo jednom zaboljela. Kako je škola počela, ponovo se vratila ta glavobolja i nesvjestica. Prošle godine je često bila odsutna iz škole pa je ležala i u bolnici 3 dana

Imam kćerku kojoj je 12 godina. Često je boli glava, no u toku raspusta ju je samo jednom zaboljela. Kako je škola počela, ponovo se vratila ta glavobolja i nesvjestica. Prošle godine je često bila odsutna iz škole pa je ležala i u bolnici 3 dana na ispitivanju.
Krvna slika je u redu, kao i nalazi pluća, mada je tada imala bolove u stomaku pa su liječnici mislili da je možda problem u slijepom crijevu. Leukociti su bili malo povećani i poslije 5 infuzija se stanje smirilo. Inače ima dioptriju i nosi naočale, ali je strašno mršava i jako je probirljiva u hrani. Pada li vam na pamet što bi sve moglo biti uzrok glavobolja kod djevojčica od 12 godina? Unaprijed zahvalana na odgovoru i pozdrav. mama S.

Poštovana,
Ne dajete mi dovoljno podataka što je od pretraga napravila Vaša djevojčica.
Najčešće u toj dobi su benigne dječje glavobolje ili tenzijske glavobolje povezane sa stresom u školi ili svakodnevnim situacijama čemu u prilog govori i činjenica da Vaša djevojčica nije imala glavobolja tijekom ljeta. Osim toga glavobolje mogu biti uzrokovane i hormonalnim disbalansom (ne znam da li je dobila prvu menstruaciju), problemima vida (rekli ste da nosi naočale), kroničnom upalom sinusa (ukoliko je bila učestalo respiratorno bolesna), alergijom, nedostatkom željeza, neurološkim odstupanjima.
Bilo bi dobro da konzultirate neuropedijatra, učinite EEG zapis u budnosti i spavanju, a na pregled donesete nalaze kompletne laboratorijske obrade (uključivo i hormonalne), uz nalaze oftalmologa i otorinolaringologa.

Srdačan pozdrav

Dr. M. Kovač Šižgorić
spec. pedijatar
subspecijalist pedijatrijske neurologije
www.poliklinika-sabol.hr