Gdje da pronađem snage da s troje djece izađem iz nasilnog braka?

Moj problem je jako opširan i veliki. Živim u zajednici s mužem i troje predivne djece (imaju 13, 10 i 6 godina), dvije starije kćerke i najmlađeg sina.
Naši bračni odnosi su jako loši. Živjeli smo prvo u Rijeci, više godina, a prošle godine smo se u kolovozu preselili u Njemačku. Brak je obilježen svađama, brojnim prepirkama, vrijeđanjima, nepoštovanjem, psihički nasiljem, fizičkim (jedanput, u alkoholiziranom stanju, bilo je strašno). Napravio me upravo onakvom ženom kakvu želi da posjeduje i ima.

Zbog tih brojnih problema ja sam se odlučila rastati. Prije četiri dana sam razgovarala s njim, naša djeca znaju sve, ali on ne prihvaća razvod. Kao da sam to isto rekla “zidu”. Sve što god se dogodi pripisuje meni krivnju. S financijske strane sve želi kontrolirati i znati. Jednostavno nemam svoj mir. Svoj unutarnji mir i ja nisam sretna u takvom braku. Strah me daljnjih posljedica jer znao mi je i prijetiti. Pokrenula sam sve, pa ću tako i dalje, korak po korak. Ali nije lako. Teško je to sve iz dana u dan trpjeti. Kako podići glavu i krenuti dalje unatoč svemu? To je moje pitanje. Gdje pronaći snagu za dalje?

Hvala vam na razumijevanju i nadam se vašem skorom odgovoru.
Od srca VELIKO hvala.

Draga čitateljice,

ponekad je najlakše donijeti odluku, ali ju je teško provesti. Vi ste apsolutno svjesni da u tom odnosu nema ništa korisno niti za Vas niti za Vašu djecu i da u jednom trenutku morate krenuti. Meni je, kao osobi koja čita Vašu poruku, zaista lako osjetiti koliko Vam je teško i koliko Vam fali podrške u toj vrlo napetoj situaciji. Vjerujem da i sada snagu pronalazite u svojoj divnoj djeci i nadam se da imate još podrške iz okoline (prijateljice, roditelji…), a svakako bih Vam predložila da se javite u neku udrugu za zaštitu žena (s obzirom u kojoj se sredini nalazite).

Odlazak po podršku u neku od udruga ne trebate nikome reći, a sigurna sam da ćete tamo dobiti i mnoštvo informacija što i kako dalje. Najteže je krenuti, ali jednom kad krenete, postajat će sve lakše. Svakim danom što ostajete u toj sredini, sebi štetite, a u konačnici i Vaša djeca pate. Stoga, potražite pomoć iz svih izvora koje imate i napravite taj prvi korak. Ponekad nas takve situacije natjeraju da uočimo snage za koje nismo imali pojma da posjedujemo. Vjerujem da se takva snaga skriva i u Vama. Sretno!

Srdačan pozdrav!

Tanja Babić Franjkić

magistra psihologije
Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži

Moji odgovori