Gastrointestinalne smetnje nepoznatog uzroka

Poštovana Tena, imam 20 godina i već 7 godina se neuspješno liječim zbog gastrointestinalnih smetnji (mučnine, grčevi, nagon na povraćanje, bol koja se javlja isključivo nakon jela i to svakog). Liječila sam sam se u Klaićevoj do prošle godine i od tada sam bila na mnogo terapija (Nexium 40, Colospa retard, Controloc 40) ali ništa se nije pokazalo djelotvornim. Za sada su dijagnoze Hashimotov t. za koji uzimam Letrox 25, GERB i iritabilni kolon. Imam i nizak feritin i jako bolne i iscrpljujuće menstruacije. Imam 48 kg i mjesečno znam izgubiti i po dva i pol kg ako sam u lošijoj fazi. Uzimala sam Pediasure, Ensure, Alitraq, Nutren, Peptamen, ali su sam od svih osim Pediasura povraćala. Odradila sam sve invazivne pretrage i biopsijom tankog crijeva i želuca nađen je jedino povećan broj eozinofila. Bol, mučnine, grčevi, jak kašalj i gušenje, sekrecija i začepljenost nosa te povećana tj. temperatura (37.5) javljaju se ISKLJUČIVO iza jela. Kombinacijom nekih namirnica znala sam imati i teže napadaje boli i proljeve te završiti na hitnoj (jednom u dva mjeseca). Svi testovi na alergije koje sam radila bili su negativni, ali test intolerancije na histamin odnosno test za aktivnost DAO ispao je granično pozitivan nakon čega su mi preporučili Daosin koji nije djelovao. Sada čekam pregled kod gastroenterologa za dalje akcije, ali do tada bih vas molila kakav savjet, nutricionistički ili eventualno preporuku za nekakvo testiranje koje bi moglo biti korisno. Imam velik apetit, ali nažalost ne mogu puno pojesti i teško mi je složiti jelovnik kad od svega imam tegobe. Hvala! Sunči

Draga Sunči,

Budući da ti nije postavljena nikakva konkretna dijagnoza koja bi distinktivno uključivala smetnju na određenu namirnicu (negativni alergološki testovi) vrlo je teško odrediti specifičnu prehranu koja bi baš tebi pomogla. Dijagnoze poput GERB-a i iritabilnog kolona mogu ukazivati na osjetljivost probavnog sustava, a i to da ti se bolovi javljaju upravo i ISKLJUČIVO nakon jela.

No, postoji način koji bi mogao polučiti rješenje, ali nikako ga se ne preporuča provoditi bez nadzora liječnika i nutricionista. Naime radi se o eliminaciji 8 najjačih alergena iz prehrane kroz određeno vrijeme i ponovno uvođenje jedne po jedne namirnice u cilju otkrivanja upravo one koja bi eventualno mogla biti uzrok tvojih smetnji, ako upoće ona postoji i ako ona uopće jest jedna od tih namirnica! Budući da je ovaj način prehrane vrlo teško provoditi (na ispravan način) /s točnošću te da je uz isti potrebna dodatna nutritivna potpora u obliku suplemenata, ne preporuča se da ju provodiš sama, jer bi si na taj način mogla učiniti više štete nego koristi!!!

Nadalje, za početak možeš probati svakodnevno uzimati probiotik. Ovakvi pripravci dokazano u velikog broja ljudi mogu djelomično ukloniti probavne smetnje. Naime, učinjen je velik broj studija koje su mjerile upravo učinak probiotika na simptome iritabilnog crijeva, i pokazale su da isti vrlo često i na velikom broju bolesnika, imaju poželjan učinak.

Nadam se da sam ti bar malo pomogla!

Tena Niseteo
dipl.ing.preh.teh., nutricionist/pedijatrijska klinička dijetetičarka
Definicija hrane d.o.o.

TENA NISETEO

dipl.ing.preh.teh. / nutricionistica / specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam
Definicija hrane d.o.o.

Moji odgovori