Poštovana, imam sinčića od 4 i pol godine. U govoru mu probleme stvaraju glasovi K i G koje pretvara u T i D. Još dok je bio beba, pedijatar je primijetio frenulum linguae. Poslani smo u Klaićevu bolnicu na kiruršku intervenciju. Koliko je frenulum linguae povezan s izgovorom K i G? Je li vrijeme da potražimo stručnu pomoć i koliko su teški ti glasovi za ispraviti? Strah me polaska u školu koja nam predstoji. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav.

Poštovana,

s obzirom na to da ste skraćeni frenulum tretirali još u dojenačkoj dobi, pokretljivost vrha jezika bi trebala biti uredna te ne bi trebala utjecati na izgovor bilo kojeg glasa.

Glasovi K i G se tvore stražnjim dijelom jezika (korijenom jezika) pa bi njihov izgovor u ovoj dobi svakako trebao biti prisutan, stoga preporučam da dječaka što prije uključite u logopedsku terapiju. Samo trajanje terapije ovisi o psihološkim karakteristikama djeteta te o razvijenosti senzornih i motoričkih sustava govornog aparata. Nakon detaljnog pregleda dobit ćete informacije o potencijalnom trajanju terapije kao i savjete za poticanje navedenih glasova u kućnom okruženju. Ukoliko ste u blizini Zagreba, možete se s povjerenjem javiti i u naš kabinet Korneo.