Forsirati dijete da ostavi pelenu ili ne?

Isto tako skidala sam ga po ljeti u gaćice ali bezuspješno, da bi nakon moga forsiranja zablokirao i više nije govorio da se je ukakio ili upiškio u pelene. Od tada sam prestala sa forsiranjem ali svaki put u prolazu kada pričamo napomenem mu da su

Poštovani, moje pitanje je vezano uz ostavljanje pelena. Imam sina koji je rođen 19.05.2009., imao je Dystoni sy. zadnja dijagnoza bila je stanje nakon distonije. Ovo ljeto pokušavala sam mu razgovorom objasniti da su pelene loše, jako je pametno dijete, sve razumije ako ga nešto muči ili ne zna uvijek pita. Ali razgovor je bio bezuspješan, kada sam ga pitala “kada ćeš maknuti pelene”, on bi odgovorio sutra, drugi put kad bih ga pitala npr. u utorak odgovorio bi u petak, kada bi ga pitala u petak rekao bi u ponedjeljak. Isto tako skidala sam ga po ljeti u gaćice ali bezuspješno, da bi nakon moga forsiranja zablokirao i više nije govorio da se je ukakio ili upiškio u pelene. Od tada sam prestala sa forsiranjem ali svaki put u prolazu kada pričamo napomenem mu da su pelene loše za guzu i pišu. Samo da kažem da sam kćer isto forsirala za ostavljanje pelena i isto je zablokirala, ali je nakon nekog kraćeg vremena rekla “mama ja bih na wc”, a imala je 3 godine i od toga dana više ih nije nosila. Da li sam pogriješila u pristupu, što da radim? A.

Kako ste i sami pretpostavili, moguće da je pritisak na dijete prevelik jer forsiranjem djeteta ne postižete puno.

Dijete treba pustiti da usvoji kontrolu mokraćnog mjehura, a to je proces koji se obično uspostavlja do 4. ili 5. godine. Više o odvikavanju od pelena potražite ovdje.

Prim dr. sc. Zlatko Sabol, dr. med.
spec. pedijatar
Poliklinika Sabol