Febrilne konvulzije i terapija Phenobarbitonom

Konvulzije su se nažalost opet evo sada nakon godinu dan vratile. Da li moje dijete treba uzimati terapiju koja bi trajala dvije godine s tim da je nalaz eeg-a uredan i treba li moje dijete raditi MRI ili još neke pretrage?

Poštovani, imam kćer koja u sedmom mjesecu puni tri godine. Prošle godine u trećem mjesecu je imala napad febrilnih konvulzija pri temperaturi 39.5, nakon toga su se ponovile mjesec dana kasnije sa temperaturom 38 C. Njena neuropedijatrica je tada rekla da ako se opet desi da će joj uvesti terapiju fenobarbitonom. Konvulzije su se nažalost opet evo sada nakon godinu dan vratile. Da li moje dijete treba uzimati terapiju koja bi trajala dvije godine s tim da je nalaz eeg-a uredan i treba li moje dijete raditi MRI ili još neke pretrage? S.

Poštovana, osobno ne bih uvodio terapiju s phenobarbitonom, bez obzira na treći napadaj febrilnih konvulzija. EEG  je  uredan. Treba djevojčicu samo  klinički i elektroencefalografski pratiti uz intermitentnu zaštitu s diazepam rektalnim klizmama koje vam je, pretpostavljam, vaša neuropedijatrica  već preporučiila.

Prim. dr. sc. Zlatko Sabol, dr. med.
spec. pedijatar-subspec.  dječje neurologije

Poliklinika za dječje biolesti dr.Sabol