Febrilne konvulzije i odlazak u vrtić

Moj stav je da u slučaju djeteta koje je imalo jednostavne febrilne konvulzije ne postoji apsolutna kontraindikacija da se to dijete ne upise u jaslice, ali kako je dokazano da je učestalost respiratornih i drugih infekcija veća u jaslicama, tako će i

Bok! Imam kćer (14 mjeseci) i nedavno je imala febrilne konvulzije prvog stupnja. Bili smo zaprimljeni u bolnicu i nakon detaljnih pretraga su nas otpustili doma. Nalazi su bili uglavnom uredni. Propisana nam je terapija diezapamom i kontrola za 6 mjeseci. Neurologica nam je savjetovala da ju ne dajemo u vrtić ako je ikako moguće jer ćemo prema njenom iskustvu stalno biti u bolnici. Kada smo pitali to isto njenu pedijatricu ona je rekla ma zašto ju ne bi davali u vrtić. Koji je vaš stav o tome? Unaprijed hvala na odgovoru. Fea

Poštovana,
febrilne konvulzije se manifestiraju kao posljedica djelovanja povišene temperature na nezreli mozak i termoregulacijski centar u razvoju i dijele se na jednostavne i složene, odnosno ne postoje «konvulzije prvog stupnja». Pretpostavljam da se kod Vašeg djeteta radilo o jednostavnim febrilnim konvulzijama (FK).

One se javljaju između 1. i 4. god. života (s tolerancijom do 5. god. života), dok se složene javljaju prije ili poslije navedene životne dobi. Kod jednostavnih FK napadaj traje do 10  min, dok kod složenih je trajanje dulje od 10  min. Izmjerena tjelesna temperatura kod jednostavnih FK je iznad 38,4 ˚C, dok je kod složenih ispod navedene vrijednosti. EEG zapis prije i poslije napadaja kod jednostavnih FK je normalan, a kod složenih abnormalan. Isto se odnosi i na neurološki status prije i poslije napadaja. Nema terapije diazepamom, već samo profilakse, nakon intenzivnih antipiretskih mjera u slučaju nove febrilne bolesti.

Moj stav je da u slučaju djeteta koje je imalo jednostavne febrilne konvulzije ne postoji apsolutna kontraindikacija da se to dijete ne upise u jaslice, ali kako je dokazano da je učestalost respiratornih i drugih infekcija veća u jaslicama, tako će i Vaše dijete potencijalno biti češće bolesno, a na taj način češće u prilici da dođe do recidiva febrlnih konvulzija, mada to ovisi i o nizu drugih čimbenika. Stoga, pokušajte barem do 3 god. dijete izdvojiti iz kolektiva.

Odgovorila dr.M.Kovač Šižgorić, spec. pedijatar, subspec.pedijatrijske neurologije, www.poliklinika-sabol.hr